Nieuws

Code rood voor assetmanagers EU

McKinsey en Fitch komen met alarmende winstwaarschuwingen voor Europese assetmanagers.

Zowel McKinsey als Fitch luiden de noodklok over de vooruitzichten voor Europese assetmanagers. Behalve passief beleggen drukt de volatiliteit en lage olieprijs tussen nu en 2018 de winstmarges van assetmanagers tot 35%.

Dat schrijft Financial Times, die citeert uit een onderzoek van McKinsey. Het percentage is veel hoger dan ramingen eerder dit jaar van Morgan Stanley en UBS, die rekeningen houden met 5 tot 10% lagere winsten.

Met name voor de Europese assetmanagementindustrie verwacht McKinsey een uitdagend jaar. In vergelijking met het vierde kwartaal van het afgelopen jaar is in het eerste kwartaal van dit jaar de winst van assetmanagers 10% lager uitgekomen. “Veel marktpartijen hopen zo lang mogelijk te behouden wat zij hebben. Maar de omgeving waarin zijn opereren, is veranderd,” aldus McKinsey.

Winsten vermogensbeheerders

Ook kredietbeoordelaar Fitch verwacht in een onderzoek dat de winsten van vermogensbeheerders onder druk komen te staan. Dit jaar is zestien miljard euro uit beleggingsfondsen met Europees paspoort gestroomd en daarmee is volgens het bureau een herhaling dit jaar uit van de 10% groei in beheerd vermogen in 2015, of 9% in de laatste vijf jaar voor de Europese vermogensbeheerindustrie, buiten bereik.

“2016 kan wel eens een kanteljaar zijn voor de groei, die afzwakt vanwege de systematisch lagere rendementen en door minder kapitaalinstroom van staatsfondsen en particuliere beleggers.”

Vorig jaar zette de wereldwijde vermogensbeheerindustrie voor het derde jaar op rij een recordwinst in de boeken. De totale winst steeg met 5% naar 60 miljard euro. Maar ook de uitgaven zijn sinds 2007 met 50% gestegen. Volgens Fitch maken assetmanagers vorderingen in het terugdringen van de operationele kosten, maar zitten de juridische kosten en toezichtkosten in de lift.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022