Nieuws

Gross zoekt kansen met vergrootglas

Bill Gross heeft het idee dat nog waar weinig beleggingen de moeite van het risico waard zijn. Neem zo min mogelijk risico, vindt hij.

Het is met een vergrootglas zoeken naar beleggingsmogelijkheden. Daarbij gaat het om zo weinig mogelijk risico nemen. Dat schrijft fondsbeheerder Bill Gross van Janus Capital in zijn nieuwsbrief van deze maand Hij wijst op het in zijn ogen ongepaste ruime monetaire beleid van centrale banken.

Daarnaast is er in zijn ogen sprake van structurele tegenwind. Dat kan betekenen dat de productiviteitsgroei waar we de afgelopen decennia gewend aan zijn geraakt, zal stokken. Gross beschrijft diverse scenario’s die de komende maanden overwogen kunnen worden.

Daarbij gaat het steevast om zogenoemde carry-scenario’s. Daarin wordt geldt tegen een lage rentevoet geleend en tegen een hogere rentevoet uitgezet. Dat zorgt voor allerlei problemen. Het grootste probleem is waarschijnlijk dat het verlengen van de looptijd van obligaties ongekende risico’s met zich meeneemt.

Nauwelijks de moeite waard

Gross beschrijft een belegging in een Japanse overheidsobligatie met een looptijd van dertig jaar. Bij een stijging van de rente van twee basispunten zorgt deze belegging al voor verliezen bij beleggers. De situatie voor Amerikaanse overheidsobligaties is iets gunstiger, maar niet veel.

Hetzelfde geldt volgens Gross voor bedrijfsobligaties. Deze bieden zo weinig extra rendement dat het nauwelijks de moeite van de extra risico’s waard is, aldus Gross. De volatiliteit op de markten zorgt ook voor problemen. Deze bevindt zich immers op een historisch dieptepunt. Beleggers die van deze strategie willen profiteren hebben het erg moeilijk.

Datzelfde geldt voor beleggers die een voorkeur hebben voor illiquide beleggingen. Ook daar zijn de marges lager dan ooit. Het betekent dat in vrijwel alle omstandigheden relatief veel risico moet worden genomen voor een relatief laag extra rendement. Daarbij is het het verstandigst om terughoudend te zijn. Dat wil zeggen dat gekozen moet worden voor scenario’s met zo weinig mogelijk risico.

In alle andere gevallen komt de belegger in de problemen zodra het klimaat rondom monetaire verruiming van centrale banken wijzigt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen