Nieuws

Chinese A-shares lonken naar MSCI EM Index

MSCI neemt mogelijk medio juni A-shares van het Chinese vasteland op in zijn opkomende marktenindex.

Indexaanbieder MSCI neemt mogelijk medio juni zogeheten A-shares van het Chinese vasteland op in zijn veelgebruikte opkomende marktenindex.

Goldman Sachs schat in een rapport de kans 70% dat MSCI over twee weken aandelen van het Chinese vasteland aan de MSCI Emerging Market Index toevoegt. Banken als Credit Suisse en Morgan Stanley achten de kans op een afwijzing juist groter.

Circa een jaar geleden stond MSCI voor dezelfde keuze. Na een negatief oordeel crashte de beurs in de zomer. De markt staat inmiddels 40% lager. Beijing heeft zijn best gedaan om de bezwaren die de indexprovider destijds opwierp weg te nemen. Grote beleggers als BlackRock en Franklin Templeton juichen opname van de beurzen van het Chinese vasteland in de opkomende marktenindex toe.

Beleggers hebben volgens Goldman Sachs 1.500 miljard dollar gestoken in actieve en passieve fondsen, die de bewegingen van de opkomende marktenindex van MSCI volgen. Toch zal het effect van gedwongen aankopen van partijen die blootgesteld zijn aan de index bij een eventuele opname niet groot zijn. Het gaat volgens Financial Times om 16,5 miljard dollar, 0,2% van de totale marktkapitalisatie van de index.

Chinese A-aandelen krijgen bij groen licht van MSCI aanvankelijk een weging van 1,1% in de MSCI EM index. Op termijn kan dat percentage oplopen naar 18,2%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie