Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Kosten zijn niet alles bij fondsen

Het is belangrijk om de kosten van fondsen in de gaten te houden, maar uiteindelijk gaat het toch om de portefeuillemix.

De belangstelling voor ETF’s is groot, want de benchmark verslaan is moeilijk en dan kunnen de kosten maar beter zo laag mogelijk zijn. De focus op kosten is goed, maar laat goedkoop geen duurkoop worden. Uiteindelijk gaat het erom die fondsen te selecteren die de grootste kans maken te outperformen.

Er zijn vele factoren om een fonds op te beoordelen en te vergelijken. “Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Elke professional kent deze zin uit zijn hoofd. Toch wordt deze waarschuwing vaak vergeten als er wordt gezocht naar beleggingsfondsendie die het beter kunnen doen dan de markt.

Dat dit niet verstandig is, bewijst het in februari 2016 gepubliceerde rapport The Harm in Selecting Funds That Have Recently Outperformed van Cornell, Hsu en Nanigian. De drie wetenschappers maken inzichtelijk dat wat voor individuele aandelen geldt, ook blijkbaar in de fondsindustrie voorkomt. Namelijk dat achterblijvers altijd naar het gemiddelde terugkeren.

Wat is duur?

Terug naar de kosten, want die zijn mede bepalend voor het uiteindelijke beleggingsresultaat. Wat is duur? Op Wikipedia staat dat duur verwijst naar de subjectieve ervaring dat iets veel geld kost. En dat veel is dan weer een relatief begrip. Belangrijk is wat vergelijkbare producten kosten.

Maar als alles vergelijkbaar is en beleggers steeds voor het goedkoopste gaan, wat voor kwaliteit mogen zij dan verwachten? In de Alpha Research database is het fondsenuniversum gebaseerd op de VBA Risicostandaarden beleggingen 2015. Elk universum bevat tientallen beleggingsfondsen en om de kosten te beoordelen gebruik ik de indicator: KIID ongoing charge (lopende kosten).

De bijbehorende definitie is dat de lopende kosten worden berekend als de verhouding van de totale lopende kosten van de gemiddelde intrinsieke waarde. Lopende kosten zijn alle betalingen die in mindering worden gebracht op de activa van een UCITS in een periode, met uitzondering van de betalingen die expliciet worden uitgesloten.

Kosten per universum
Fondskosten per beleggingscategorie

Het eerste dat opvalt, is dat er beste grote verschillen zijn tussen de assetclasses en sub-assetclasses. Kortom, wat duur is in de categorie staatstsleningen AAA is goedkoop in de categorie high yield global. Binnen aandelenregio’s zijn er ook duidelijke verschillen te zien.

Winnen zonder winnaars

Kosten zijn dus belangrijk, maar uiteindelijk gaat het toch om de mix. Portefeuilleconstructie is als een trainer die een voetbalelftal moet opstellen. Goedkope en dure spelers moeten samenspelen om te winnen.

Een portefeuille kan daarom best uit goedkope ETF’s bestaan, aangevuld met duurdere beleggingsfondsen om de portefeuille te diversifiëren. Zoals de Tour de France kan worden gewonnen zonder een etappe binnen te halen, zo kan een portefeuille succesvol zijn zonder absolute toppers.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Outlook 2022