Nieuws

Olie is een interessant verhaal

Als ik wist waar we nu in de grondstofcyclus zitten, dan zou ik wel een hedgefondsmanager zijn geweest, aldus Daniel Morris.

Beleggers in grondstoffen hebben een rottige tijd achter de rug. De forse daling van de prijzen heeft er flink in gehakt. Waar ligt de bodem? En: hoe zinvol is het überhaupt om in grondstoffen te zitten? Vier experts geven advies.

Experts Florian BroekhuizenKoen StraetmansHans van Cleef en Daniel Morris waarschuwen voor prijsschommelingen.

Daniel Morris, senior investment strategist bij BNP Paribas IP

"De belangrijkste reden van de crash van de grondstoffenmarkt is de gedaalde vraag van China. Tot 2011 was de Chinese vraag enorm. Die komt niet meer terug. Ik zou ook niet weten welk land de rol van China kan overnemen. De grote vraag is: hoe gaat het verder met China?"

"Als China hard landt, dan kan de grondstoffenmarkt verder omlaag. Wij voorzien een minder negatief scenario, maar het grondstoffenaanbod zal verder moeten verminderen voordat de prijzen weer kunnen stijgen. Mijn inschatting is dat we nu nog niet de bodem hebben bereikt, maar wel in de buurt daarvan zijn.”

Nu instappen interessant

“Mensen kunnen prima beleggen zonder in grondstoffen te zitten. Het is zeker geen must. Tussen 1970 en 1999 voegden grondstoffen weinig toe. Het rendement was relatief laag, terwijl de bewegelijkheid bovengemiddeld hoog was. Precies de verkeerde combinatie."

"Maar er komt weer een moment dat grondstoffen outperformen, zoals tussen 1999 tot 2008, toen grondstoffen het beter deden dan de aandelenmarkt. Er zijn nu twee redenen te bedenken om voor grondstoffen te gaan. Allereerst zijn de prijzen hard gedaald. Dat maakt instappen nu interessant. Daarnaast is de financiële wereld zo complex dat extra spreiding noodzakelijk is.”

Olie is een interessant verhaal

“Als ik nu wist waar we precies in de cyclus zitten, dan zou ik wel een hedgefondsmanager zijn geweest. Voor olie en metalen zitten we nu in een uitbodemfase die wel eens een jaar of misschien wel twee jaar zou kunnen duren. Olie is wel een bijzonder verhaal."

"Terwijl de commerciële oliebedrijven hun investeringen aan het terugschroeven zijn, investeren de grote nationale oliebedrijven rustig verder. Dat maakt het lastiger om het huidige overaanbod te verminderen. Overigens is de huidige olieprijs niet historisch laag. Tussen 1986 en 2003 bewoog de olieprijs over het algemeen tussen de 24 en 40 dollar.”

Alles-in-één-belegging

“Beleggen in grondstoffenbedrijven is geen optie. Dan neemt de aandelenexposure alleen maar verder toe en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik ga voor een grondstoffen-ETF. Direct beleggen in een mandje grondstoffen zorgt voor de beste spreiding. Het is niet gemakkelijk om te zeggen welke grondstoffen het de komende jaren beter zullen doen dan de andere."

"Als ik dan toch een grondstof moet kiezen met een vijfjarige horizon, dan is het toch olie. Die prijs is wel erg laag nu. Landbouwproducten hebben op zich de beste kansen door de groeiende vraag en het krappe aanbod. Het is een goed verhaal, maar de vraag is wanneer het een keer uitkomt. Beleggers wachten er al jaren op. Goud? Dat blijft interessant zolang centrale banken hun royale monetaire beleid voortzetten. ”

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie