Nieuws

Herstel EM dichtbij

Philippe Ithurbide van Amundi ziet na drie jaar teleurstelling mooie beleggingskansen in de opkomende markten.

In de meest recente Cross Asset Investment Strategy, de nieuwsbrief van Amundi Asset Management, bericht Philippe Ithurbide, hoofd research, strategie en analyse van het Franse beleggingshuisi, enthousiast over de beleggingskansen in de opkomende markten. Sterker, volgens hem kunnen de opkomende markten wel eens dé postieve verrassing van 2016 worden. 

Dit in grote tegenstelling tot 2013 toen de Fed bekendmaakte dat er een einde kwam aan QE, waarna beleggers massaal hun geld uit de opkomende wereld terughaalden.

Sindsdien verkeren de opkomende economieën in het slop. In belangrijke opkomende economieën, zoals die van Rusland en Brazilië, heeft de grondstoffencrisis voor ernstige economische problemen gezorgd plus de bijbehorende dalingen van de lokale valuta's. 

Voordelen EM

Maar volgens Ithurbide lijkt het ergste nu wel voorbij. De angst voor een mondiale recessie verdwijnt naar de achtergrond, terwijl de financiële markten inmiddels ook geloven dat de Fed geen agressieve rentepolitiek zal voeren. En ja, aan de val van de grondstoffenprijzen lijkt een einde te zijn gekomen.

Nu de belangrijkste obstakels van een herstel van de opkomende markten uit de weg zijn geruimd, worden volgens Ithurbide ook de voordelen van de opkomende economieën weer duidelijk: zeer goedkope valuta, extreem lage waarderingen, super negatieve beleggingsadviezen, genereuze spreads en rentes in een tijd waarin negatieve yields in de volwassen markten geen uitzondering zijn.

Obstakels

Ofwel, dit is dus het moment om weer in te stappen. Nou, nog niet helemaal. Volgens Ithurbide is er voor en definitief herstel in opkomende landen nog meer nodig. Hij noemt vier voorwaarden waaraan eerst moet worden voldaan.

1. Het Fed-beleid moet verruimend blijven, misschien zelfs wel met een QE4.
2. De groei in China moet stabiliseren waardoor de angst over de Chinese economie en yuan afneemt.
3. Olieprijzen moeten niet verder dalen.
4. De wereldwijde economische groei moet niet verder vertragen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen