Nieuws

De olieprijs zal verder stijgen

Wij rekenen op een dalend olieaanbod waardoor de olieprijzen later dit jaar weer kunnen stijgen, aldus Hans van Cleef.

Beleggers in grondstoffen hebben een rottige tijd achter de rug. De forse daling van de prijzen heeft er flink in gehakt. Waar ligt de bodem? En: hoe zinvol is het überhaupt om in grondstoffen te zitten? Vier experts geven advies.

Experts Florian BroekhuizenKoen StraetmansHans van Cleef en Daniel Morris waarschuwen voor prijsschommelingen.

Hans van Cleef
sectorspecialist ABN Amro

“De huidige grondstoffenmalaise is zeker niet uniek. Tijdens de crisis van 2008 vlogen de prijzen ook omlaag. De reden van beide dalingen is wel verschillend. Toen was het de vlucht uit risicovolle beleggingen richting veilige havens."

"Nu is het een combinatie van verschillende factoren, zoals de sterke dollar, tegenvallende economische groei en een enorm overaanbod. Dat overaanbod geldt voor alle grondstoffen. Alleen cacao wist vorig jaar in prijs te stijgen.”

Herstelkansen

“Wij denken dat het allemaal wel wat ver naar beneden is doorgeschoten. Wij verwachten het eerste herstel aan de energiekant. De olieprijs kan niet veel langer op het huidige lag niveau blijven. Er wordt gewoon te weinig geïnvesteerd. Op een gegeven moment ontstaan de tekorten vanzelf. Of zoals in de markt wordt gezegd: de oplossing voor een lage olieprijs is een lage olieprijs."

"Positief is dat de grote olieproducerende landen onlangs hebben beloofd de productie niet verder te verhogen. Men vindt dat de olieprijs ver genoeg is gedaald. Wij rekenen op een dalend olieaanbod waardoor de olieprijzen later dit jaar weer kunnen stijgen. Voor gas verwachten we een soortgelijke ontwikkeling. Dat staat nu op een bizar laag niveau.”

Hans van CleefBodem gezet

“Ook voor andere grondstoffen lijkt een bodem nu wel gezet. Binnen de industriële metalen kunnen nikkel, platinum en palladium omhoog. Maar ook voor agrarische producten zoals tarwe, maïs en suiker verwachten we prijsverhogingen."

"Goud? We waren lange tijd heel negatief over goud, maar een paar weken terug zijn we gedraaid. De neerwaartse risico’s zijn afgenomen. Sterker, we denken dat de prijs van goud weer kan stijgen, geholpen door het royale monetaire beleid van de centrale banken, maar ook door het einde van de waardestijging van de dollar.”

Zorg voor spreiding

“Grondstoffen passen prima in een beleggingsportefeuille, maar wel beperkt, omdat het een risicovolle assetklasse is. Mensen kopen het uit spreidingsoverwegen. Als hedge tegen inflatie is het tegenwoordig minder aan de orde. Beleggen in grondstoffen kan op vele manieren. Rechtstreeks in de futuremarkt, via aandelen van grondstoffenbedrijven, of via turbo’s, trackers of ETF’s."

"Het is helemaal afhankelijk van het beleggingsprofiel en waar je als belegger comfortabel bij voelt. Mijn advies: maak de grondstoffenpositie niet al te groot en spreid. Het investeren in de CRB-index heeft onze voorkeur. . Dat is het commoditymandje van Reuters dat voor 40% bestaat uit energie, 40% uit agriproducten en voor 20% uit metalen."

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie