Nieuws

Reken op flinke prijsschommelingen

Goud biedt enigszins inflatiebescherming, maar dan eigenlijk alleen tijdens plotselinge inflatiesprongen, aldus Koen Straetmans.

Beleggers in grondstoffen hebben een rottige tijd achter de rug. De forse daling van de prijzen heeft er flink in gehakt. Waar ligt de bodem? En: hoe zinvol is het überhaupt om in grondstoffen te zitten? Vier experts geven advies.

Experts Florian BroekhuizenKoen StraetmansHans van Cleef en Daniel Morris waarschuwen voor prijsschommelingen.

Koen Straetmans
multi-assetstrateeg en grondstoffenspecialist bij NN Investment

“Grondstoffen zijn voor ons een tactische belegging. Deze beleggingscategorie heeft geen vaste plaats in onze portefeuilles. Wij nemen alleen positie in als we op basis van een vraag-aanbodanalyse kansen zien. Velen zeggen dat grondstoffen beschermen tegen inflatie. Daar is weinig tot geen bewijs voor."

"Nou ja, goud biedt nog enigszins inflatiebescherming, maar dan eigenlijk alleen tijdens plotselinge inflatiesprongen. De beleggingscategorie grondstoffen staat niet op zichzelf. Wat er in de grondstoffenmarkt gebeurt, kan hevige repercussies hebben in andere beleggingscategorieën. De Amerikaanse high yield-markt is daar een goed voorbeeld van. Die is hevig geraakt door de gedaalde olieprijs.”

Goud en zilver interessant

“Energie en de gewone metalen zijn cyclisch. Die hebben een sterke correlatie met de economie en ook met de aandelenmarkt. Uit spreidingsoogpunt zijn dat niet de interessante sectoren om te beleggen. Landbouwproducten zijn beter geschikt. Die hebben hun eigen dynamiek, perfect uit spreidingsoogpunt. Ook goud, zilver, en in mindere mate platinum, zijn interessant, omdat ze net anders bewegen dan aandelen.”

Onderwogen

“We zijn nog altijd heel voorzichtig met grondstoffen. De signalen zijn nog altijd negatief. De belangrijkste zwakte bevindt zich aan de vraagzijde, grotendeels het gevolg van de mindere groei van China. Dat heeft zijn effect. Maar ook de vraag van de ontwikkelde markten houdt niet over. Onderwijl is het aanbod nog altijd te groot. Dat geldt voor alle belangrijke grondstoffen: olie, metalen maar ook landbouwproducten.”

Koen StraetmansBeginnende koopkansen

“Zo lang de vraag zwakjes blijft, kunnen we pas positief worden als het aanbod begint te verminderen. Dat zien we nu mondjesmaat gebeuren Onlangs hebben we een positie genomen op de Amerikaanse oliemarkt. De Amerikaanse olieproductie zal de komende tijd dalen. Dat is waar Saoedi-Arabië op aanstuurt. We hebben inmiddels ook een longpositie genomen in zink. Dat is van de metalen het verst gevorderd in de productiediscipline.

Hevige prijsvolatiliteit blijft

“Maar reken ook de komende tijd op flinke prijsschommelingen in de grondstoffenmarkt. De volatiliteit hangt samen met de elasticiteit van de vraag en van het aanbod. Hoe inelastischer, hoe groter de schommelingen. Dat speelt sterk bij metalen, maar nog meer bij landbouwproducten. Elke misoogst lokt een prijsspike uit. Valt de oogst mee, dan gaat de prijs even hard de andere kant uit.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie