Nieuws

Grondstoffen zijn geen must

Wij kopen grondstoffen vooral voor de korte termijn als we denken dat er kansen zijn. Het is geen must, aldus Florian Broekhuizen.

Beleggers in grondstoffen hebben een rottige tijd achter de rug. De forse daling van de prijzen heeft er flink in gehakt. Waar ligt de bodem? En: hoe zinvol is het überhaupt om in grondstoffen te zitten? Vier experts geven advies.

Experts Florian Broekhuizen, Koen Straetmans, Hans van Cleef en Daniel Morris waarschuwen voor prijsschommelingen.

Florian Broekhuizen
asset-allocatiespecialist bij Kempen Capital Management

“Wij gebruiken grondstoffen vooral als een diversificatiebelegging. Het beschermt tegen stijgende inflatie. Grondstoffen reageren ook anders dan aandelen en obligaties op economische ontwikkelingen of op geopolitieke onrust. Handelsbelemmeringen zijn bijvoorbeeld slecht voor aandelen, maar olie en goud weten dan vaak te profiteren."

"Wij kopen grondstoffen vooral voor de korte termijn als we denken dat er kansen zijn. Wij beleggen er niet strategisch in. Het is geen must. Wij hebben de afgelopen jaren geen grondstoffenpositie gehad. Dat zou de komende kwartalen kunnen veranderen. De prijzen zijn wel erg hard gedaald.”

Van boom tot bust

“De huidige situatie van de grondstoffenmarkt is allesbehalve uniek. Elke grondstoffencyclus, ook wel bekend als boom-bust-cyclus, kent hetzelfde patroon. Het komt elk decennium wel voorbij. We zijn wederom in een enorme overcapaciteit terechtgekomen. Pas als het aanbod minder wordt, kunnen de prijzen omhoog.”

Krimp van het aanbod

“Grote oliebedrijven beginnen hun dividend te schrappen. Zelfs bedrijven waarvan niemand dacht dat ze in de problemen zouden kunnen komen, staan inmiddels onder druk. Er is een stille slachting gaande, vooral in de Amerikaanse schalie-industrie."

"Het huidige ruime olie-aanbod is nu geleidelijk aan het dalen. Daarom denken we dat de kans groot is dat de olieprijs in de tweede helft van het jaar gaat stabiliseren. Puur omdat het aanbod daalt. Aan de vraag ligt het niet. Vorig jaar steeg de vraag naar olie naar recordhoogte.”

Bouwwoede is over

“In metalen zien we een andere ontwikkeling. Naast een te groot aanbod heeft deze markt ook te maken met een structureel vraagprobleem nu China in een andere economische fase is terechtgekomen. De Chinese bouwwoede is over. Hoe rijker China wordt, hoe minder metalen het nog nodig heeft. Dit in tegenstelling tot de vraag naar olie, die meegroeit met de groei van de economie.”

Weersafhankelijk

“De prijzen van landbouwproducten zijn het minst gemakkelijk te voorspellen, zeker op de korte termijn. Daar loopt altijd het weer doorheen. Wat landbouw interessant maakt, is dat het geen correlatie heeft met wat er in de economie gebeurt. Het is klimaat plus vraag en aanbod. De structurele vraag naar voeding groeit omdat de bevolking groeit. Tegelijkertijd is het aanbod niet eenvoudig te vergroten. Vruchtbaar land is schaars. Dat is reden dat wij op de lange termijn stijgende landbouwprijzen verwachten.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie