Nieuws

Hedgefondsen in zwaar weer

John Rekenthaler, columnist van Morningstar, analyseert de problemen waar de hedgefondsindustrie mee kampt.

Morningstarcolumnist John Rekenthaler is somber over de toekomst van de hedgefondsindustrie. Hij constateert dat het gemiddelde hedgefonds in 22 van de 28 kwartalen sinds de crisis slechtere resultaten heeft geboekt dan het gemiddelde gemengde Amerikaanse beleggingsfonds.

Juist de laatste tijd staat de hedgefondssector onder druk. Een aantal hedgefondsen is hard geraakt door de problemen bij het Amerikaanse farmaconcern Valeant.

Veel vermogensbeheerders trekken inmiddels hun handen af van de dure hedgefondsen. De China Investment Corporation, volgens Rekenthaler de op een na grootste belegger in hedgefondsen ter wereld, zou het belang in diverse fondsen aanzienlijk willen terugschroeven.

Het is echter te vroeg om te zeggen dat de sector volledig heeft gefaald, claimt Rekenthaler. In het verleden zijn hedgefondsenvolgens hem in staat gebleken om te profiteren van diverse niches in de beleggingsmarkt. Het fenomeen momentumaandelen is bijvoorbeeld een uitvinding van de hedgefondsindustrie.

Veredelde beleggingsfondsen

Ook tijdens de internetcrisis (2000-2002) kozen beheerders van hedgefondsen voor de juiste strategie. Ze kochten de internetaandelen tot aan de piek van maart 2000 om ze vervolgens als eerste van de hand te doen.

De kredietcrisis was een ander verhaal. Hedgefondsen waren volgens Rekenthaler de periode tot aan 2008 eigenlijk veredelde beleggingsfondsen geworden, met alle risico's die daarbij horen. De kredietcrisis veroorzaakte massale verliezen. In sommige subsectoren waren de verliezen zelfs hoger dan die van traditionele aandelenfondsen. De hoge kosten die de sector rekent, kwam de rendementen ook niet ten goede. 

Rekenthaler: "Het is moeilijk te zeggen hoe de hedegefondsindustrie uit de huidige crisis komt. De twee grote problemen waar de sector mee te maken heeft, zijn de moeilijkheid om beurstrends te bepalen en de hoge kosten van de sector."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen