Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Robo-adviseur charmeert ook rijken

Vermogende particulieren voelen zich sterker aangetrokken tot robo-advies dan de beoogde doelgroep: mensen op zoek naar goedkoop vermogensbeheer.

Vermogende particulieren voelen zich sterker aangetrokken tot robo-advies dan de beoogde doelgroep: mensen op zoek naar goedkoop vermogensbeheer.

Dat concludeert onderzoeksbureau MyPrivateBanking in een onderzoek onder 600 bemiddelde en vermogende particulieren in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

43% van de Britse en Amerikaanse vermogende particulieren gaf aan gebruik te maken van online vermogensbeheertools, tegen 17% van de bemiddelde mensen. ‘Vermogend’ is in het onderzoek gedefinieerd als Amerikanen met meer dan een miljoen dollar aan vrij beschikbaar vermogen. Bij Britten gaat het om meer dan 600.000 pond.

De conclusie staan haaks op de in eerdere studies uitgesproken verwachting dat rijke particulieren de adviseur van vlees en bloed trouw blijven, vanwege de persoonlijke benadering.

Geautomatiseerd vermogensbeheer

Goedkoop geautomatiseerd vermogensbeheer zou met name aantrekkelijk zijn voor mensen, die onvoldoende winstgevend zijn voor financiële adviseurs. Meer dan 70% van de ondervraagde vermogende particulieren verwacht echter dat robo-advies positief uitwerkt op hun beleggingsbeslissingen en de adviezen die zij krijgen. Ook maakt online vermogensbeheer in hun ogen processen efficiënter, zoals de registratie en het openen van een beleggingsrekening.

Zorgen zijn er vooral over de veiligheid. Een tweede bron van zorg is dat teveel wordt vertrouwd op het advies van robots in plaats van zelf onderzoek te doen.

Volgens analist Carmela Melone van MyPrivateBanking omarmen jonge vermogende particulieren robo-advies in sneller dan bemiddelde mensen uit de middenklasse. “De resultaten tonen aan dat online vermogensbeheer en robo-advies een significant deel moeten uitmaken van de toekomst van iedere vermogensbeheerder.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie