Nieuws

Fink bezorgd over schuld China

BlackRock vindt dat iedereen bezorgd moet zijn over de schuldenberg in China, die hoger wordt terwijl de groei stokt.

Larry Fink, topman van BlackRock, vindt dat iedereen kopzorgen moet hebben over de schuldenberg in China, die alsmaar hoger wordt terwijl de groei stokt. Toch blijft de grootste vermogensbeheerder ter wereld positief over de lange termijn vooruitzichten voor de tweede economie ter wereld, meldt Bloomberg. 

Het is volgens Fink onhoudbaar om bij 6% groei de balansen met een hoger tempo te laten groeien. Hij pleit voor een schuldenafbouw bij een dergelijk groeipercentage van de economie. 

De meningen over China zijn verdeeld. George Soros vergelijkt de economie met die van de VS aan de vooravond van de financiële crisis. Vorig jaar groeide de totale schuldpositie van 164% van het BBP tot 247%. Sommige beleggers gokken op het barsten van de kredietbubbel, met verwoestende gevolgen voor de economie. De economie van China groeide in het eerste kwartaal met 6,7%, maar de kredieten zwollen aan met een recordbedrag van 4,6 biljoen yuan. Dat roept twijfel op over de duurzaamheid van het herstel.

Devaluatie onwaarschijnlijk
Fink heeft wel veel respect voor de wijze waarop de Chinese economie getransformeerd wordt. Diverse ontwikkelde economieën hebben over een dergelijk proces 50 jaar gedaan en diverse recessies beleefd. Het Chinese leiderschap heeft pro-actief gehandeld in de heroriëntatie van de eigen economie. Wel moeten ze agressiever zijn met het doorvoeren van hervormingen. Er zijn nog teveel staatsbedrijven en tekenen dat de kredietgroei nog niet beteugeld is. 

Fink verwacht geen sterke devaluatie van de yuan. De focus ligt op de binnenlandse consumptie, daarvoor zijn goedkopere importprijzen van belang. Een devaluatie zou dat proces verstoren, meent Fink. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen