Nieuws

Surfen op de toppen van marktcycli

Sector-ETF's kunnen ook in volatiele tijden hun waarde bewijzen.

“Doordat fondsmanagers vaak op grote portefeuilles zitten, hebben zij niet de luxe om te verkopen als de markt omlaag gaat. Voor negen van de tien is het doel daarom om de markt te outperformen, en daar horen ideeën bij. Een sector-ETF is een instrument om die ideeën ten uitvoering te brengen: het vertalen van een visie naar een onder- of overweging, zonder te hoeven knoeien met individuele aandelen,” zegt Edwin Mars van State Street Global Advisors (SSGA).

Sectorbeleggen is de kunst van het blijven surfen op de toppen van marktcycli. Daarvoor is het eerst noodzakelijk om vast te stellen in welke fase van de conjunctuur wij ons bevinden. Dat vertaalt zich in een sectorrotatiestrategie op basis van equal weight, top down of bottum up waarbij blootstelling worden gezocht aan de juiste sectoren.

“Sectorbeleggen geeft een meer doelgerichte blootstelling dan groei- of stijlbeleggen, zonder het risico dat hoort bij beleggen in individuele aandelen. Bedrijven uit dezelfde sector laten meer identieke prestaties zien dan ondernemingen gerangschikt op basis van groei of waarde,” zegt Mars.

Verschillende marktcycli

Tijdens verschillende marktcycli komen telkens andere sectoren bovendrijven, gekeken naar de drijvende krachten achter risico en rendement. In de vroege fase van herstel zijn dat bijvoorbeeld de technologiesector en niet-duurzame consumptiegoederen. In de laatste fase van herstel laten de gezondheidszorg- en energiesector de beste rendementen zien, gekeken naar de S&P 500 en teruggerekend tot 1989.

Ook met een kortere tijdspanne dan een marktcyclus kan de conjunctuur worden bespeeld, bijvoorbeeld in het onrustige eerste kwartaal van dit jaar. Doordat steeds minder verwacht werd van de groei en beleggers in toenemende mate somberden, speelde in zowel Europa als de Verenigde Staten de niet-duurzame consumptiegoederensector zich in de kaart.Nu laten energie, grondstoffen en de nutssector een opwaarts trend zien, maar het is volgens SSGA lastig om te zeggen of die zwak of sterk is.

Gekeken naar waarde en winstpotentieel spelen in zowel Europa als de Verenigde Staten de technologiesector en financiële sector zich in de kijker. In de Verenigde Staten geldt dat ook voor luxe goederen. “We zien beleggers defensieve sectoren verruilen voor meer cyclische, een trend die het sterkste is in Europa,“ zegt Mars.

Kostenefficiënt

Sector-ETF’s maken het mogelijk om kostenefficiënt te spelen met de aanjagers van risico en rendement gedurende diverse marktcycli. SSGA heeft zojuist tien sector-ETF’s gelanceerd op Euronext Amsterdam, die ook genoteerd zijn aan de Londen Stock Exchange en de Zwitserse beurs. De ETF’s maken gebruik van fysieke replicatie, en brengen dertig basispunten in rekening. Een punt van aandacht zijn de nu relatief hoge spreads van 40 tot 50 basispunten, die het gebruik van een toenemend aantal market makers omlaag moeten brengen.

SSGA heeft voor bijna negentig miljard euro aan sectorstrategieën onder beheer, waarvan het grootste deel in de Verenigde Staten. Uit eerder onderzoek van de vermogensbeheerder is naar voren gekomen dat minder dan de helft van de Europese beleggers een sectorstrategie aanhangt. De voorkeur gaat uit naar klassieke beleggingsstijlen die zich richten op blue chips, waarde en groei.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen