Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Rabobank stopt met Rendemix

Rabobank stopt met het voeren van de naam Rendemix voor haar laagdrempelige vermogensbeheerconcept.

Dat is te lezen op de website van de bank.

Nieuwe vermogensbeheerklanten kunnen in plaats van Rendemix kiezen voor Beheerd Beleggen Basis, waarbij instappen vanaf 1.000 euro het advies is, of vanaf 10.000 euro overstappen naar Beheer Beleggen Actief, dat ook een duurzame variant kent. Voor bestaande Rendemixklanten verandert er niets.

In tegenstelling tot bij Rendemix besteedt Rabobank het vermogensbeheer niet meer uit aan BlackRock. De vermogensbeheerconcepten spreiden over meerdere fondsenaanbieders, en worden door Rabobank zelf uitgevoerd.

Goedkopere alternatieven

“Dat geeft ons flexibiliteit om fondsen te vervangen als betere of goedkopere alternatieven voorhanden zijn. De geselecteerde fondsen zijn bovendien maatschappelijk verantwoord en duurzamer dan de Rendemixfondsen,” zegt Lead Business Change Manager Beleggen Particulieren & Private Banking Tom Arends van Rabobank.

Een woordvoerder van de vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl noemt de beslissing om te stoppen met Rendemix markant. “Rendemix kwam in ons recente onderzoek naar periodiek beleggen goed uit de bus qua rendementen. Ook de kosten van Beheerd Beleggen Basis zijn vergelijkbaar met die van Rendemix. “

Circa een jaar geleden sprong de VEB in de bres voor Rendemixbeleggers nadat Rabo de kosten met 150% had verhoogd. De coöperatieve bank kwam volgens eigen zeggen door de grote interesse van klanten voor het concept niet uit de kosten om de kwaliteit van de dienstverlening te handhaven.

Geen uitstroom

Volgens Rabobank heeft het stoppen van Rendemix niets te maken met de negatieve publiciteit destijds. Data van Morningstar laat zien dat er in het afgelopen jaar ook geen sprake is geweest van uitstroom van kapitaal.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie