Nieuws

Meer robo-advies, meer risicofraude

CFA-leden denken dat de opkomst van robo-advies niet alleen positieve gevolgen heeft voor beleggers.

De automatisering van financieel advies, via de robo-adviseur, gaat onverdroten door. Dat is niet alleen positief. Dat schrijft het CFA Institute naar aanleiding van een enquête onder haar leden.

De wereldwijde organisatie van beleggingsprofessionals verwacht dat het robo-advies positieve effecten zal hebben voor vermogende beleggers. Dat kan gaan in de vorm van lagere kosten, als wel een verbeterde toegang tot advies en beleggingsproducten.

Daar staat tegenover dat de beleggingsprofessionals ook zorgen hebben over de ontwikkeling. Zo denkt de helft van hen dat beleggers een groter gevaar lopen om de dupe te worden van marktfraude en misleidende verkooppraktijken.

Meest wezenlijke verandering

De andere helft denkt juist dat de toenemende automatisering dit probleem vermindert. Volgens Svi Rosov, een analist bij het CFA Institute onderstreept het onderzoek het voorgevoel dat snelle technologische innovatie de vermogensbeheersector kan vormen en verstoren.

“Maar het laat ook zien dat beleggingsprofessionals nog niet overtuigd zijn dat beleggers hierdoor altijd beter af zijn." De opkomst van geautomatiseerde dienstverlening is volgens het CFA Institute de meest wezenlijke verandering voor de korte termijn.

Maar ook over een langere periode van drie jaar wordt de opkomst van robo-adviseurs als het meest invloedrijk beschouwd. De professionals denken dat menselijke interactie noodzakelijk blijft.

Grote veranderingen clearing

Dat geldt in ieder geval voor professionele beleggers en zeer vermogende particulieren. Bij deze groepen gaat het immers om specifiek advies. Het geautomatiseerde advies is mede mogelijk als gevolg van de opkomst van zogenoemde blockchaintechnologie.

Daarbij gaat het om de verwerking van de enorme hoeveelheid aan beschikbare informatie. De grootste veranderingen zullen volgens het CFA Institute plaatsvinden op het gebied van de clearing en afwikkeling van effectentransacties.

Daarnaast wordt de rol van de robo-adviseur ook groter op het gebied van alternatieve valuta en die van commerciële bankactiviteiten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie