Nieuws

Lage rente probleem voor Buffett

Niet Trump maar lage rente een groot probleem, aldus Warren Buffett op de jaarvergadering.

Berkshire Hathaway had zaterdag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Ceo Warren Buffett was vanouds in vorm. Dat is de mening van Yahoo Finance, die een uitgebreide samenvatting van de door 40.000 aandeelhouders bezochte vergadering geeft.

De omfloerste uithaal naar Donald Trump kreeg de meeste aandacht. Een aandeelhouder vroeg Buffett wat de gevolgen voor Berkshire Hathaway zouden zijn als Donald Trump tot president werd verkozen. “Dat zou niet het grootste probleem zijn”, aldus Buffett.

Om daarna uit te leggen dat het bedrijf wel heeft gevaren onder diverse politieke en economische omstandigheden. Buffett stond uitgebreid stil bij de lage rente en de zelfs negatieve rente die sommige centrale banken hanteren. Hij ziet het als een groot probleem.

IPO's zijn geen loterij

Niet alleen voor de verzekeringsmaatschappijen van Berkshire Hathaway, maar ook voor gepensioneerden. Volgens Buffett is het een probleem voor iedereen die een grote hoeveelheid geld beschikbaar heeft. Dus zal een lage rente altijd een probleem zijn voor een bedrijf als Berkshire Hathaway, aldus Buffett.

Buffett haalde verder uit naar beleggers die denken dat er vooral geld verdiend zou moeten worden rond beursgangen van bedrijven. “Er zijn dagelijks mensen die de loterij winnen”, aldus Buffett, “maar dat betekent nog niet dat dat je beleggingsstrategie moet worden.”

Hoewel het beleggen in bedrijven die een beursgang maken de afgelopen anderhalf jaar lucratief was, houdt Buffett zich er verre van. “Als een dom spel beschikbaar is, hoef je het nog niet te spelen.” Buffett maakte duidelijk dat hij verwacht dat de euro in waarde zal stijgen.

Grappen over leeftijd

Hij blijkt diverse contracten met zakenbanken te hebben die Berkshire Hathaway geld zullen opleveren op het moment dat de euro zal stijgen. Die contracten worden echter ook duurder voor Berkshire Hathaway naarmate ze lucratiever zijn.

Buffett: “Het is heel eenvoudig, als de euro stijgt zijn we meer aan dit soort contracten kwijt, als de euro daalt minder.” De 85-jarige Buffett beantwoordde acht uur lang vragen, samen met zijn mede-bestuurder Charlie Munger die 92 jaar is.

Ze maakten regelmatig grappen over hun hoge leeftijd. Mannen kunnen volgens Buffett hun kansen om de leeftijd van 100 jaar te bereiken enorm vergroten door een sexe-verandering te ondergaan. “Maar ik laat het aan Charlie over om dat als eerste te doen.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie