Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstrateeg bij IRIS, het onafhankelijke onderzoeksinstituut van Robeco en Rabobank. Voor zijn indiensttreding bij Robeco werkte Jeroen als vermogensbeheerder en strateeg bij Interpolis. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een VBA diploma en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute.

Nieuws

Hoera, deflatie!

Centrale bankiers, en dan vooral die in Frankfurt, zijn doodsbang voor deflatie. Begrijpelijk?

Centrale bankiers, en dan vooral die in Frankfurt, zijn doodsbang voor deflatie. Bazooka’s, nee hele raketinstallaties, worden uit de kast getrokken om het grote gevaar van deflatie te bestrijden. Een typisch geval van het doel heiligt de middelen. Toegegeven, vanuit economisch oogpunt is die deflatieangst te begrijpen.

Helemaal omdat de beleidsrente van centrale banken al op, of zelfs onder de nulgrens ligt. Het is het bekende verhaal van de reële rente die te hoog is, consumenten die niet consumeren en bedrijven die niet investeren. Maar de beurzen vertellen een ander verhaal. Historisch gezien is een beetje deflatie zo slecht nog niet.

Kijk maar eens naar het plaatje hieronder, waarin het rendement op Amerikaanse aandelen is gekoppeld aan de inflatie. In het plaatje zijn alle kalenderjaren sinds 1900 ingedeeld in vijf groepen, van jaren met hele hoge inflatie (8% en meer) tot jaren met negatieve inflatie.

De spuigaten uit

Vervolgens heb ik voor elk van de groepen het gemiddelde jaarrendement op Amerikaanse aandelen berekend. De conclusie lijkt me duidelijk. In jaren waarin de inflatie de spuigaten uitloopt, gaan aandelen hard (lees 8%) onderuit. Maar in jaren van deflatie doet de beurs het fantastisch met een stijging van bijna 17%. Tussen deze twee uitersten loopt het gemiddelde jaarrendement.

Inflatie en jaarrendement Amerikaanse aandelen (1900-nu)

gemiddeld jaarrendement Amerikaanse aandelen

 Bron: Dimson, Marsh & Staunton (2015), Robeco (2016)

Ik hoor u denken. “Het zijn toch vooral die nerveuze ECB-leden die zo tekeer gaan?” Daarom nog een keer hetzelfde plaatje, maar nu voor de Duitse situatie. Ik lees uit de grafiek af: gemiddeld rendement in jaren met zeer hoge inflatie bijna 9% negatief, en gemiddeld rendement in jaren van deflatie meer dan 19% positief. Net als in Amerika doen Duitse aandelen het beter naarmate de inflatie daalt.

Inflatie en rendement Duitse aandelen (1900-nu)

gemiddeld jaarrendement Duitse aandelen

 Bron: Dimson, Marsh & Staunton (2015), Robeco (2016)

In het verleden heeft deflatie dus niet meteen tot rampspoed geleid. Althans, niet voor aandelen. Daar hoort overigens wel de voetnoot bij dat deflatie, met uitzondering van de jaren twintig en dertig in de VS, in de regel maar heel even de kop opsteekt. Een heuse deflatiespiraal maakt waarschijnlijk veel meer kapot. Toch adviseer ik ook centrale bankiers enige terughoudendheid met de uitspraak: “This time is different”.

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Lees meer

Outlook 2022