Nieuws

Braziliaanse toestanden

Beleggers zijn door de waarschijnlijke afzetting van Rouseff weer positief over Brazilië behalve die Zwitserse ijsbeer.

Het waren heftige en hektische taferelen afgelopen zondag in en rond het Braziliaanse parlement. Op de agenda stond de afzettingsprocedure van de sociaal-democratische president Dilma Rouseff. Daar was een tweederdemeerderheid voor nodig en ja, die kwam er uiteindelijk ook. Mocht de senaat straks ook kiezen voor afzetting, dan krijgt Brazilië een nieuwe regering.

De professionele beleggingswereld verwelkomt volgens CityWire een nieuwe politieke wind. Brazilië, nog niet eens zo lang geleden voor opkomende marktenbeleggers the place to be, is verworden tot een beleggingsparia. De val van de grondstoffenprijzen hebben het land hard geraakt.

Recente corruptieschandalen kwamen daar vervolgens over heen. Onderwijl kwam er van noodzakelijke hervormingen niets terecht. EMD-belegger Maxim Vydrine van Amundi: "Afzetting van Rouseff maakt de weg vrij voor een regering die vriendelijker staat tegenover de vrije markt. Dat zou goed zijn voor de Braziliaanse economie."

Voorbeeld Argentinië

Vydrine hoopt op een Argentinië-scenario. Het even zeer met schulden beladen buurland van Brazilië kreeg onlangs een nieuwe regering dat onmiddelijk zaken deed met de schuldeisers en het land zo uit een jarenlang isolement trok.

Robert Lampi van beleggingshuis Alquity: "Er is voor Brazilië geen andere optie dan om het hervormingspad in te slaan. Die mening wordt nu in het land breed gedragen." Minder optimistisch is ijsbeer Marc Faber, die niet gelooft dat het vertrek van Rouseff veel zal veranderen. Bovendien, zo merkt de auteur van de Gloom, Boom & Doom-nieuwsbrief op:

"Er zijn in de wereld belangrijkere dingen aan de hand dan een regeringswissel in Brazilië. In Duitsland bestaan grote politieke spanningen door het vluchtelingenvraagstuk. De helft van de bevolking steunt Merkel hierin niet. In de VS zijn regering en kiezer ook van elkaar vervreemd geraakt."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie