Nieuws

Lang leve de lage olieprijs

Simon Fasdal van Saxo Bank begrijpt de zorgen over de lage olieprijs niet. "De voordelen zijn veel groter."

Het is weer eens iets anders, een obligatieman die enthousiast is over aandelen en terughoudend over obligaties. Maar dat is de boodschap die Simon Fasdal, hoofd fixed income van Saxo Bank, nu uitdraagt. Hij waarschuwt vooral voor Europese staatsobligaties, De upside is volgens hem beperkt, de downside is fors.

Fasdal: “De markt van Europese staatsobligaties is buitengewoon kwetsbaar. Zodra er slecht nieuws is, lokt dat onmiddellijk grootschalige verkoop uit. We zagen het eerder met Griekse en Italiaanse staatsobligaties.”

Het belangrijkste gevaar dat staatsobligaties bedreigt, is oplopende inflatie. Daar is nu nog geen sprake van maar volgens Fasdal zal die stijging er zeker komen. Hij verwacht deze al volgende jaar.

Onterechte sell off

Veel positiever is Fasdal over Europese aandelen. Nu nog meer dan in het begin van het jaar, want na de recente sell off, die volgens hem onterecht was, zijn Europese aandelen alleen maar aantrekkelijker geprijsd. Fasdal: "De uitverkoop werd vooral veroorzaakt door angst voor de negatieve gevolgen van de olieprijs en angst voor een agressieve FED. Beide zijn ongegrond."

Maar vooral over de economische gevolgen van de lage olieprijs verschilt Fasdal van mening met de marktconsensus. "De voordelen daarvan zijn groter dan de nadelen. Grote winnaar is de consument die meer geld overhoudt en goedkoper reist. Het duurt alleen altijd een aantal kwartalen voordat de positieve olieprijseffecten in de reële economie doorsijpelen. Heb nog even geduld."

Politieke risico's

Anders dan krantenkoppen suggereren staat Europa er volgens Fasdal goed voor, veel beter in ieder geval dan een jaar geleden toen Griekenland eruit dreigde te worden gegooid. Fasdal: "Er is groei. De redelijk zwakke euro, lage olieprijs en de kracht van QE zorgen voor verder herstel. Dat is vooral goed nieuws voor de Europese aandelen- en vastgoedmarkt."

En die Brexit dan? Ja, dat beschouwt Fasdal als een risico. Niet omdat het losmaken van het VK zo erg is - "Het lidmaatschap wordt vervangen door een overeenkomst" - , maar omdat het de Europese protestbeweging in de kaart speelt en daardoor de politieke onzekerheden vergroot."

Aantrekkelijke schuld

Naast Europa ziet Fasdal mooie kansen voor beleggingen in de opkomende markten. Vooral van obligaties uit de opkomende wereld, ook wel bekend als EMD, is hij gecharmeerd. “De risicopremie is nog altijd veel te hoog.”

Opkomende obligaties historisch goedkoop
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Fasdal profiteert EMD van de zwakkere dollar, die, als het aan de FED ligt, nog wel zwak zal blijven. De doemdenkerij over China ziet hij niet. "Ja, het land groeit inmiddels minder hard, maar dat past helemaal bij de economische ontwikkeling die het land doormaakt. Bovendien, China groeit nog altijd veel harder dan wij." 

Ten slotte zegt Fasdal er ook alle vertrouwen in de te hebben dat de Chinese centrale bank er mede voor zal zorgen dat China zacht gaat landen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie