Nieuws

Dalende rentes, stijgende dividenden

Na het magere beursjaar 2015 ziet Ben Lofthouse van Henderson kansen voor dividendaandelen. Mijd alleen de energiesector.

Ben Lofthouse, portfoliomanager van het Henderson Global Equity Income Fund, heeft geen moeite om argumenten te bedenken die beleggers moeten overtuigen hun geld in dividendaandelen om te zetten.

Argument een: beursgenoteerde bedrijven, die een deel van hun winsten doorsluizen naar hun aandeelhouders presteren beter dan bedrijven die hun winsten binnenboord houden of niet genoeg winst maken om überhaupt dividend te kunnen uitkeren. Tenminste, dat leert het verleden.

Dividendaandelen presteren op den duur beter
Dividendaandelen presteren beter

Argument twee is helemaal van deze tijd. Met obligatierentes die richting nul zijn gegaan of lager, kiezen steeds meer beleggers voor aandelen, die inkomen geven. 

Volgens de dividendbelegger zal de instroom de komende jaren verder worden versterkt door de vergrijzing. Om de benodigde pensioenpot adequaat gevuld te krijgen, zijn beleggers aangewezen op dividendaandelen, zegt Lofthouse. "De pensioenpot die nodig is, is enorm. Met fixed income alleen krijg je het geld zeker niet bij elkaar."

Dalende obligatierentes maken dividendaandelen interessanter
Lage obligatrentes maakt dividendaandelen interessanter

Stijgende uitkeringen

Daarnaast, en dat is argument drie, hebben dividenden de sterke neiging om te stijgen. Elk jaar wordt er weer meer dividend uitgekeerd. Volgens Henderson gaat het om jaarlijks 8% sinds peildatum 2009.*  Vooral vorig jaar ging het nog harder. In de VS stegen de dividenduitkeringen met 10,2%. Europa bleef iets achter met +7,7%. Maar vooral in Japan is een opmerkelijke dividendomslag aan de gang, zo signaleert ook Lofthouse.

"Japan is een land waar altijd van oudsher weinig tot geen dividend werd uitbetaald. Liever zaten bedrijven op een berg geld, waar ze verder niets mee deden. Dat is met de komst van Abe veranderd. Hij wil dat bedrijven meer oog hebben voor hun aandeelhouders. Vorig jaar stegen de Japanse dividenduitkeringen met gemiddeld 19,2%. Een bedrijf als Toyota keerde zelfs meer dan 60% extra uit. Dat moet een interessante boardmeeting zijn geweest.”

Lofthouse vervolgt: “Natuurlijk maakt het uit wat de reden is van een riante uitbetaling, maar in de regel geeft het de kracht en het vertrouwen aan dat een bedrijf heeft in de toekomst. In die zin is een dividendverhoging bijna altijd goed nieuws.”

Dividendomslag

Het zal niet verbazen, een actieve beleggers als Lofthouse gelooft vooral in actieve beleggingskeuzes. Hij voelt zich daarin gesterkt door de radicale veranderingen in het dividendlandschap.

Van stevige dividendbetalers als de grote oliebedrijven wordt inmiddels betwijfeld of ze met de gedaalde olieprijzen nog langer hun dividendbeleid op peil kunnen houden. Ook het dividend van de nutsbedrijven is niet langer gegarandeerd.

Daar tegenover staat dat juist tech, van oudsher een sector die vies is van dividend, aan het dividenduitkeren is geslagen. Techbedrijven betaalden vorig jaar (naast alle buybacks) 18% meer uit. Dat kunnen ze gemakkelijk dragen, want cash hebben ze genoeg.

Divergerende dividenden
Tech goed dividend

Maar pas op met energie- en nutsbedrijven
Dividend niet altijd houdbaar

Het wereldwijde dividendfonds van Lofthouse presteerde, net als al die andere dividendfondsen, over de laatste twaalf maanden niet al te best. Het totaalrendement (inclusief dividend) bedroeg over deze periode min 7,2%. Dividendaandelen hadden het vorig jaar moeilijk.

Voor Lofthouse is het geen reden om te wanhopen. "Gemiddeld komt 50% van het rendement op aandelen van dividend. Mochten de koersen niet stijgen, dan zorgt het dividend voor een stabiele inkomensfactor.  Elk jaar komt er zo 3% tot 4% binnen."

Kanshebbers

In 2015 werd er in totaal 1,15 biljoen dollar aan dividend uitgekeerd. Dit jaar komt er volgens Henderson 3,3% bij. Tech, farma en telecom zijn de sectoren waar Lofthouse veel van verwacht. De fondsbelangen in de oliesector heeft hij sterk afgebouwd.

Lofthouse: "Tijdens de kredietcrisis gingen de hoogdividendbetalende banken onderuit en met hen alle fondsen die sterk in banken zaten. Om een zelfde debacle te voorkomen, doen beleggers er verstandig aan energiebedrijven te mijden."

* Bron: Henderson Global Dividend Index, die in 2007 werd gelanceerd.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's