Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE fondsen en van de Robeco Pension Return Portfolio dat onderdeel uitmaakt van de PPI-propositie van Robeco. Voordat Jeroen bij het Robeco Allocatie-team kwam werkte hij sinds 2005 als beleggingsstrateeg bij IRIS, het onafhankelijke onderzoeksinstituut van Robeco en Rabobank. Voor zijn indiensttreding bij Robeco werkte Jeroen als vermogensbeheerder en strateeg bij Interpolis. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft een VBA diploma en is geregistreerd bij het Dutch Securities Institute.

Nieuws

De logica van de Fed

De rente gaat omhoog, dus de dollar ook? Nou, let op, dat was in het verleden niet vaak zo.

Het voelde een beetje terughoudend, voorzichtig, met de rem erop. Desondanks mogen we na de persconferentie van Fed-baas Janet Yellen concluderen dat de Fed de rente verder gaat verhogen.

Waarschijnlijk in een slakkentempo, maar we zijn, na meer dan tien jaar, nu toch echt beland in een nieuwe verkrappingscyclus van de Fed. De overtuiging dat de Fed begonnen is aan een serie renteverhogingen betekent voor een flinke groep beleggers dat ook de Amerikaanse dollar weer gaat stijgen.

Immers, de aantrekkelijkere, hogere rente zorgt voor een toenemende vraag naar dollars. En hoewel dit plausibel klinkt, zegt de historie toch wat anders. Kijk maar eens naar de tabel hieronder.

Dollar daalt

Hierin staat de waardeverandering van de handelsgewogen dollar weergegeven (laatste kolom), gedurende perioden waarin de Fed de rente flink omhoog trok. Die perioden worden in (minder) goed Nederlands als monetaire verkrappingscycli aangeduid, maar de Engelse variant rate-hike cycles rolt toch wat makkelijker van de tong.

Rentecycli in de VS

Anyway, uit de tabel blijkt dat de handelsgewogen dollar slechts in drie van de acht rate-hike cycles sinds 1972 ook daadwerkelijk in waarde steeg. Minder dan de helft dus. Minstens even belangrijk, gemiddeld genomen daalt de dollar in waarde tijdens een periode van renteverhogingen door de Fed.

En ook sinds de start van deze cyclus, begonnen met de renteverhoging in december, staat de Amerikaanse dollar onder water. Nu onderken ik natuurlijk direct dat de ene cyclus de andere niet is. Maar inzetten op een hogere dollar juist omdat de Fed de rente verhoogt, noopt mij te zeggen dat de kansen (historisch gezien) niet in uw voordeel zijn.

Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen.

Lees meer

Impact beleggen