Nieuws

Groene loten zichtbaar in Rusland

De Russische economie is volgens Nordea dichtbij een stabilisatie. De eerste groene loten worden in de herfst zichtbaar.

De wereldeconomie zal in 2016 en 2017 matig groeien, ondanks de lage olieprijzen, lage rente en opkomende markten die een minder remmende factor zijn. Dit komt omdat veel ontwikkelde economieën kampen met stagnatie, schrijft Nordea.

De Noorse vermogensbeheerder verwacht voor dit jaar een groei van 3,1% en volgend jaar 3,2% voor de wereldeconomie. De Russische economie is volgens de Noren dichtbij een stabilisatie. De hoge volatiliteit in de grondstoffenmarkt zorgt voor onzekerheid in de verwachtingen.

Voor dit jaar gaat de Noorse vermogensbeheerder uit van een daling van het bbp, maar de eerste groeischeuten worden zichtbaar in de herfst van dit jaar. Een herstel valt vanaf 2017 te verwachten. Rusland bevindt zich nog steeds in een recessie.

Alleen export positief

De grootste remmende factor in de komende jaren zijn de consumptieve bestedingen, omdat die zwaar geraakt zijn door de depreciatie van de roebel. Het land zucht daardoor onder een afnemend reëel inkomen, groeiende werkloosheid en verslechterde kredietmogelijkheden. Alleen de export draagt positief bij aan het bbp. 

Nordea voorziet dat de publieke sector het moeilijk gaat krijgen. De overheid is niet van plan de bestedingen te beperken met verkiezingen in het vooruitzicht. Als de olieprijzen zo laag blijven moeten de uitgaven met zo’n 10% worden gereduceerd om de begroting weer in evenwicht te krijgen. Het begrotingstekort zal vooral uit valutareserves worden gefinancierd. 

De correlatie tussen de roebel en de oliemarkt blijft extreem hoog. Olie is een dominante factor in de Russische economie. Nordea voorspel een koers van USD/RUB van 65 tegen het einde van 2016, rekening houdend met een herstel van de olieprijs.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie