Nieuws

Beleggen met 60% extra motorvermogen

Fondsmanager Ashish Kochar van Threadneedle verklapt de reden van de grote outperformance van zijn wereldwijde aandelenfonds.

Sinds de lancering van het Threadneedle Global Extended Alpha Fund in de zomer van 2008 (hoe verkeerd kun je timen?) laat dit fonds zijn benchmark, de MSCI All Countries, ver achter zich. Het rendementsverschil bedraagt sindsdien 4,5% per jaar. Naarmate we dichter bij het nu komen, wordt de outperformance van het wereldwijde aandelenfonds van Threadneedle alleen maar groter.

Hoe doen de verantwoordelijke portfoliomanagers Ashish Kochar en Neil Robson dat? Nou, door de markten goed te lezen, de juiste aandelen te selecteren, en door een tikkeltje 'vals' te spelen. Ashish Kochar was afgelopen dinsdag een van de sprekers op het seminar Met een actieve blik op de wereld van Alpha Research en legt uit hoe het zit. 

IJzersterk trackrecord
naam voor SEO

Long/short

In tegenstelling tot de benchmark gaat het extended alphafonds namelijk ook deels short. Het fonds bestaat uit drie compartimenten:

1. Een longpositie van 100%
2. Een shortpositie van 30%
3. Een additionele longpositie van 30%

Het fonds is netto dus 100% long aandelen. De additionele 30% long betaalt de 30% extra short.

Ashish Kochar: "This is a very powerful product. Door 30% extra long en 30% extra short te gaan, is de rendementsmotor van ons fonds 60% groter dan van een normaal aandelenfonds. Zowel in opgaande en neergaande markten moet deze aanpak de index kunnen verslaan. Dat is tot nu toe ook meestal gebeurd. Tijdens opgaande markten versloeg het fonds in 62% van maanden de benchmark. Tijdens neergaande markten was dit zelfs in 68% van de maanden het geval."

Ervaring gevraagd

Maar, zo geeft Kochar toe, de beleggingsaanpak werkt alleen als het fonds wordt geleid door ervaren beleggers, die begrijpen dat long- en shortbeleggen niet de twee kanten van dezelfde medaille zijn, maar twee totaal verschillende manieren van beleggen vragen. Of zoals Kochar het zegt: "Short is niet het omgekeerde van long."

Een overduidelijke longkandidaat is volgens Kochar het Amerikaase Visa. Dat bedrijf is wereldmarktleider in elektronische betaalverkeer. Kochar: "85% van de betalingen is nu nog in cash. Het lijkt me duidelijk in welke richting deze markt opgaat en wie daarvan profiteert.'

Shortkansen zijn er volgens Kochar genoeg te vinden in het warenhuiswezen, dat zwaar te lijden heeft onder de online-concurrentie en slimme bedrijven als Inditex (Zara). Ook Amerikaanse spoorwegbedrijven zijn volgens hem uitgelezen shortkandidaten nu de Amerikaanse oliemarkt door een moeilijke periode gaat en er dus minder olie(spullen) over het spoor gaat.

De long- en shortaanpak
Het verschil tussen de long-en shortbelegger

"Zo duur zijn aandelen niet"

De mogelijkheid om short te gaan, wordt door beide fondsmanagers niet gebruikt om de risico's omlaag te brengen, zoals absolute returnfondsen hun shortposities inzetten. De standaarddeviatie (14) van het extended alphafonds is vrij gemiddeld. Maar, en dat is echt opvallend, de belangrijke information ratio (alpha gedeeld door tracking error) bedraagt maar liefst 1,5.

Vraag is wel hoe slim het nu nog is om voor een 100% aandelenfonds te gaan, ook al profiteert 23% van de portefeuille van dalende aandelenkoersen. Kochar: "Aandelen zijn tegenwoodig duurder dan het langetermijngemiddelde. Maar zet je de hudiige waardering af tegen de rentes die bedrijfsobligaties geven, dan zijn aandelen helemaal niet zo duur."

Dat de centrale banken met hun beleid de marktvolatiliteit hebben verhoogd, ziet Kochar voor zijn fonds als een zegen. "Dat biedt voor een actief fonds als de onze alleen maar extra kansen."

Volatiliteit biedt kansen
Meer volatiliteit biedt extra kansen


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen