Nieuws

Europese economie blijft groeien

Simon Ward van Henderson GI blijft, ondanks alle risico's, positief over de verdere groei van de Europese economie.

Hoofdeconoom Simon Ward (zie foto) van Henderson Global Investors blijft positief over de economische groei van Europa. De belangrijkste reden van Ward's optimisme is de ontwikkeling van de M1-geldgroei.

Als die groeit, dan volgt de economie volgens hem negen maanden later. Met die economische groei is overigens weinig mis. "De Europese economische groei is met 1,6% bovengemiddeld. Ondanks de zwakke wereldeconomie wint de Europese economie aan kracht. Vorig jaar zijn er drie miljoen arbeidsplaatsen bijgekomen. Dat is indrukwekkend."

En die lage inflatie dan? Dat is niet iets om je zorgen over te maken, zegt Ward. "De lage Europese inflatie is vooral het gevolg van de lage olieprijs. Het risico op deflatie is echt heel klein."

Europese economie groeit
Niks mis met de economische groei van Europa
waardoor de werkloosheid daalt

Europese werkloosheid daalt

Niet probleemvrij

Niet dat Ward geen problemen ziet voor de Europese economie. Wat hem enigszins verontrust is dat er zo weinig moeite wordt gedaan om een aantal structurele problemen op te lossen. "De Spaanse werkloosheid is sterk gedaald, maar dat is niet het geval in Italie en Frankrijk. Ook de concurrentiepositie van de zuidelijk landen ten opzichte van Duistland is niet verbeterd."

Maar de meest zorgelijke ontwikkeling die Ward signaleert, is het einde van de strenge begrotingsdiscipline. Ondanks lagere rentekosten lopen de tekorten sinds vorig jaar weer op. "Dat past niet binnen de Europese afspraken."

Reden van de verslapte financiële discipline is volgens Ward de royale monetaire politiek van de ECB, die vooral de zuidelijke Europese landen stimuleert om hervormingen op de lange baan te schuiven.

Europese overheidstekorten lopen wel weer op
Einde Europese overheidsbezuinigingen

China kan verrassen

En er zijn volgens Ward nog meer redenen te bedenken die het economische herstel van Europa in gevaar kunnen brengen. Daar hoort, en dat is toch wel opvallend, China niet bij. "Ik geloof niets van een verder vertragende Chinese economische groei, Sterker, ik denk juist dat China dit jaar positief gaat verrassen."

Een groter risico is de VS. "De voorraden in de VS lopen inmiddels flink op. Dat betekent dat bedrijven gedwongen zullen zijn minder te produceren om hun voorraden weg te werken. Dat vertraagt de groei. Niet dat er een Amerikaanse recessie dreigt. Plus 2% Amerikaanse groei moet dit jaar wel mogelijk zijn."

Ook de ECB helpt niet langer om de Europese groei te bevorderen. "De negatieve rentes zorgen voor grote schade. Het is zeker slecht voor de winsten van de banken. Om die op peil te houden, verhogen ze de leenrentes. Dat is negatief voor het consumentenvertrouwen. Mijn advies aan Draghi: verlaag de rente niet verder." 

Kans Brexit groter dan gepeild

En dan is er nog de kans op een Brexit. Moeten we ons daar zorgen over maken? Ja, daar is volgens Ward wel reden toe. "De bookmakers gaan uit van een Brexit-kans van 30%. Volgens de online-polls is die kans 50%. Ik ben bang dat online-polls niet moeten worden onderschat."

Ovrigens is Ward niet bang dat de Britse economie met een Brexit in het ravijn kukelt. "Meer export naar andere delen van de wereld zal de verminderde uitvoer naar de eurozone moeten compenseren. Met een verzwakte Britse pond moet dan wel lukken."

Slecht is wel de onzekerheid die een Brexit veroorzaakt. Daar heeft het Verenigd Koninkrijk last van, maar de eurozone natuurlijk ook. Ward: "Het mag duidelijk zijn wat ik ga stemmen."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's