Nieuws

Lyxor: Defensieve strategie loont

Ondanks de rust op de markten is volgens Lyxor een defensieve strategie momenteel de beste keuze.

Financiële markten zijn wat rustiger. Toch is een beursrally onwaarschijnlijk. Een defensieve strategie blijft raadzaam. Dit zegt Philippe Ferreira, senior cross-asset strategist van vermogensbeheerder Lyxor, een onderdeel van Société Générale.

Hij wijst op de succesvolle performance van de Lyxor CTA Index, die in de afgelopen maand met 1,7% is gestegen. De stijging sinds begin dit jaar bedraagt 5%. Daar staat een verlies van de de S&P 500 van 7,6% tegenover. Andere hedgefondsen slagen er ook in om de algemene index te verslaan, maar zijn minder succesvol dan het Lyxor-fonds. De Lyxor Hedge Fund index staat 2% lager sinds begin dit jaar.

De succesvolle CTA’s, hedgefondsen die focussen op handel in futures, hebben de afgelopen maanden een defensieve strategie gevolgd. Ze hebben overwogen posities in obligaties en hebben een voorkeur voor de dollar ten opzichte van de euro. Hedgefondsen met andere strategieën blijven achter.

Event driven-strategieën en long-shortstrategieën hebben dit jaar een negatief rendement van 3% tot 4% behaald, terwijl ook de global macro-strategie met -1,5% achterblijft.

Beursrally onwaarschijnlijk

De rust op de markten is volgens Ferreira teruggekeerd omdat de Amerikaanse Federal Reserve heeft aangegeven dat het geen haast zal maken met volgende renteverlagingen. De algemene verwachting is dat het rentebeleid ongewijzigd blijft bij de Fed-bijeenkomst in de komende week. De Europese Centrale Bank zal volgens Ferreira met nieuwe stimuleringsmaatregelen komen.

Hoewel het beleid voor rust zorgt, zijn de gevolgen van dit soort beleid minder effectief dan in het verleden, aldus Ferreira. Beleggers besteden op dit moment meer aandacht aan andere factoren. De industriële productie staat zowel in de Verenigde Staten, als in Europa en in China onder druk. De groei in de dienstensector vertraagt.

Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de minder agressieve politiek van de Federal Reserve en de stimuleringspolitiek in Europa voor een beursrally zullen zorgen. De defensieve strategie van hedgefondsen is volgens Ferreira vooralsnog aantrekkelijk voor beleggers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen