Nieuws

Aardverschuiving in junk bonds

Schulden van de energiesector en mijnbouwers krijgen lagere creditrating. Kans op wanbetaling neemt toe.

Er vindt een fikse verschuiving plaats in credit rating, junk bond-indices worden risicovoller, schrijft Bloomberg. De lage olieprijzen doen de vooruitzichten van de energiesector verbleken. Kredietbeoordelaars stellen hun rating voor energiemaatschappijen neerwaarts bij en dat werkt door in de high yield-indices, die beleggers gebruiken als benchmark, schrijft Bloomberg.

Deze ontwikkeling leidt ertoe dat zo'n  28,6 miljard dollar aan schuldpapier uit de energiesector van BBB en B gedowngraded is tot BB en CCC. Ook het schuldpapier van de basisindustrie, zoals mijnbouwbedrijven, heeft een lager kredietoordeel gekregen. Daar gaat het om schuldpaper met een omvang van zo’n 21 miljard dollar, dat een lagere rating heeft gekregen. Binnen de credit markten is een omvangrijke migratie gaande. 

Wijziging in de kredietcyclus heeft impact op de samenstelling van de sectoren in de index. Momenteel overtreffen de downgrades de opwaartse bijstellingen. CreditSight wijst erop dat de markt zich op het einde van het zevende jaar in deze kredietcyclus bevindt. De kans op wanbetaling en toenemende spanning wordt door de markt ingeprijsd, energie en basisindustrie lijken de eerste aanzet te geven tot een langdurige default cycle.

CreditSight ziet een grote divergentie tussen de nominale en de marktwaarde. Het laat zien hoe ver de marktwaarde is gedaald. De recente rally in junk bonds kan het gat wel wat verkleind hebben, maar de volatiliteit waarmee het gepaard gaat biedt beleggers weinig troost. Historisch gezien kunnen de veranderingen plotseling optreden en timing is een grote uitdaging. Prijsschommelingen kunnen verraderlijk zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie