Nieuws
De beste opkomende markt-fondsen
Even voorstellen: de drie fondsmanagers in emerging markets zien geen beleggers vertrekken, maar juist komen.
Opkomende markten waren in de afgelopen vijf jaar voor aandelenbeleggers niet de place to be. In dollars gemeten verloren aandelen hier in die periode volgens Citywire 23% van hun waarde, terwijl aandelen in volwassen markten in diezelfde periode 26% plusten.
Vooral over de afgelopen twaalf maanden presteerden aandelen in emerging markets met een gemiddeld negatief rendement van iets meer dan 20% slecht. Logisch dat beleggers hun geld massaal uit opkomende aandelenfondsen haalden.
Maar niet alle fondsen hadden volgens Citywire last van uitstroom. Zij selecteerde drie managers van een opkomende markten-aandelenfonds die vorig jaar wereldwijd (wel ex-VS) de meeste instroom boekten.
1. Nick Price
Van: Fidelity Emerging Markets Fund
Introom fonds 2015: 460 miljoen dollar
De constante prestaties van Nick Price trekken de aandacht. De fondsmanager doet het elk jaar beter dan de markt. Het succes is toe te schrijven aan zijn overweging van de sector cyclische consumentengoederen en door grondstoffenbedrijven juist te negeren.
Price is op dit moment enthousiast over Zuid-Afrika, maar houdt de energiesector nog altijd sterk onderwogen. De fondsmanager gelooft dat de opkomende aandelenbeurzen inmiddels het ergste hebben gehad, waardoor hij op het punt staat weer meer risico's te nemen.
2. Archie Hart
Van: Investec GSF Emerging Markets Equity
Introom 2015: 440 miljoen dollar
De prestaties van Hart liggen in lijn met de markt. Aandelen opkomende markten verloren in de afgelopen drie jaar 24,4%. De portefeuille van het fonds van Hart verloor ietsje minder (-23,2%).
Deze fondsprestatie kwam tot stand op basis van een beleggingsbeleid dat emoties en ruis moet uitsluiten. Winst, winstmomentum en waardering zijn bepalend welke aandelen wel en welke niet worden aangekocht.
3. Jorre Rast Nøddekær
Van: Nordea 1 Emerging Stars Equity Fund
Introom 2015: 400 miljoen dollar
Nøddekær hield de schade sinds de lancering van zijn fonds in april 2011 redelijk beperkt. Het Nordeafonds verloor minder (19% in plaats van 29%) dan het marktgemiddelde.
Nøddekær belegt voornamelijk in groeibedrijven. Beleggingstrends waar hij nadrukkelijk naar kijkt, zijn digitalisering, demografie, globalisering en duurzaamheid.
Het fonds, dat inmiddels 1,5 miljard dollar onder beheer heeft, zet sterk in op de groei van e-commerce in China.