Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

Data Morgana

Big Data is de nieuwe sensationele loot aan de stam van de beleggingsindustrie om tot prachtige rendementen te komen.

Ik heb een unieke kans de aandelenkoersen in de goede richting te sturen. Via mijn columns, die vanaf nu alleen nog maar zijn gericht op Big Data. Want big data is de nieuwe sensationele loot aan de stam van de beleggingsindustrie om tot prachtige rendementen te komen.

In een ver verleden analyseerden analisten de resultaten van bedrijven. Op basis daarvan werden de beste aandelen geselecteerd om in te beleggen. Die beleggingsmethode werd achterhaald met de opkomst van technische analyse. Wie was er nog geïnteresseerd in de bedrijfsresultaten? Het idee alleen al!

Nee, de 66% Fibonacci retracement bepaalde voortaan of je aandelen moest kopen of verkopen. Als de steunlijn maar standhoudt en de positieve divergentie voortduurt, is de weg vrij naar 10% verdere koersstijging. Als het toch misging, had de moving average-indicator kennelijk roet in het eten gegooid.

De prullenbak in 

Houdt u schrap, technische analyse heeft nu ook zijn langste tijd gehad. Zoals V&D en Dixons uit het straatbeeld verdwijnen, kunnen de grafieken in de prullenbak. We beleggen nu alleen nog maar op basis van big data. Dat betekent dat onze computers miljoenen berichten over beleggen verzamelen, in kranten, op websites en sociale media.

Uit de inhoud van al die berichten trekken we de beleggingsconclusies. Als er maar voldoende positieve berichten zijn, is het sentiment goed en kopen de gebruikers van deze methode net op tijd aandelen om de koersstijging voor te zijn.

Ik verwacht dat Valentijn zijn aandelenpositie flink uitbreidt om te profiteren van de toekomstige koersstijgingen. Valentijn van Nieuwenhuijzen is hoofd strategie bij NN Investment Partners. De vermogensbeheerder maakt gebruik van big data en begin van het jaar kwamen woorden als stress en gloom uit de big data-analyse naar voren.

Zelfs de term conflict werd veel gebezigd. De alarmbellen gingen af en Van Nieuwenhuijzen bracht zijn aandelenposities terug. Dat legde hem geen windeieren, gezien de koersval nadien. Leve big data!

Big Data-feestje

Nou moet ik zeggen dat de gevonden kwalificaties als stress, gloom en conflict ook in een willekeurige krant in die dagen naar voren kwamen. Maar ik wil het feestje niet verstoren. Big data heeft zich bewezen. Hoewel ik natuurlijk benieuwd ben of er op andere momenten eveneens gehandeld is naar de indicatoren van big data, waarna uiteindelijk de koersen de verkeerde kant opgingen.

Maar nogmaals, ik wil het Big Data-feestje niet verstoren. Hoewel, als iedereen deze manier van beleggen toepast, gaat het voordeel voor de gebruikers natuurlijk verloren. En voordelen zijn er, volgens de aanhangers. Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock bijvoorbeeld verwacht dat aandelen de komende jaren slechts 4%-5% rendement genereren, maar hoopt dat resultaat via big data met 2% op te krikken. Daar zijn we mooi klaar mee want dat betekent voor ons, eenvoudige niet big data-gebruikers, dat er nog minder dan die maximale 5% te behalen valt.

Of snoept BlackRock die extra 2% rendement af van andere big data-gebruikers, omdat zij de daaruit voortvloeiende analyse niet goed onder de knie hebben? Volgens de vermogensbeheerder kunnen uit de veelheid aan gegevens namelijk verkeerde conclusies worden getrokken. Gelukkig zijn de computers zelflerend, zodat over een paar jaar alle beleggers Big Data gebruiken en we allemaal 2% extra rendement behalen...

Extra rendement

De reden waarom ik met deze column big data-uitkomsten wil beïnvloeden, is niet om NN of BlackRock aan een beter rendement te helpen. Nee, ik lees dat ook mijn pensioenfonds (de erfenis van een tienjarige loopbaan bij het ministerie van Financiën) er gebruik van maakt. APG, de beheerder van de ABP-pensioenpot, gebruikt al vijf jaar experimenteel deze methode. Binnen tien jaar is het gemeengoed, aldus de beheerder. Nu al zijn de modellen die risico in kaart brengen 5% nauwkeuriger door big data.    

Gezien de financiële positie van het ABP, en dus van mijn pensioen, kan het fonds wel wat extra rendement gebruiken. Daarom zet ik mijn column in om de resultaten van het fonds op te vijzelen. Vergeeft u mij dus als ik in de volgende zin opnieuw de big data-computermodellen positief tracht te beïnvloeden.

"Het sentiment op de aandelenmarkt is nog nooit zo goed geweest. Aandelen staan aan de vooravond van een langdurige periode van stijging."

Als dat maar geen Data Morgana wordt...


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen