Nieuws

Oliesector aantrekkelijker

Fondsmanager John Bennett van Henderson Global Investors is positief over olieaandelen en negatief over banken.

"Oliebedrijven hebben geleerd van de fouten in het verleden. Diverse aandelen zijn op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd." Dat zei fondsbeheerder John Bennett van Henderson Global Investors onlangs tijdens een congres in Londen. Hij wordt aangehaald in een artikel op de internetsite van Citywire.

"Bedrijven in de energiesector hebben in recente jaren grote fouten gemaakt," aldus Bennett. "Ze hebben veel te veel de nadruk gelegd op de productiecapaciteit." Hij vergelijkt het gedrag van bedrijven als Royal Dutch, BP, Total en Statoil met vermogensbeheerders die zich blind staren op het beheerde vermogen en geen rekening meer houden met het behaalde rendement.

Boodschappenlijstje

Oliebedrijven begonnen al plannen te maken voor een wereld waarin de olieprijs niet onder de 100 dollar per vat zou dalen. Bennett: “Ze gingen op zoek naar olie in extreem dure gebieden als de diepwaterreservoirs bij Afrika. Toen kwam het schaliegas en was het nodig om de bakens te verzetten.”

Henderson heeft aandelen Total en Galp gekocht voor het Europe Focus Trust Fund. Het pan-European fonds heeft aandelen BP en Royal Dutch in de portefeuille. Datzelfde fonds bezit ook aandelen in de Noorse bank DNB. Volgens Bennett is DNB nauw verweven met de ontwikkelingen in de oliesector.

Bankwaarschuwing

Bennet is huiverig om aandelen van andere Europese banken te kopen. "De meeste banken zijn te weinig met de toekomst bezig, investeren te weinig en sommige zijn zelfs niet solvabel." Volgens hem zijn banken als HSBC, Deutsche Bank en Santander inmiddels te groot geworden om nog goed bestuurd te worden. Het bedrijfsmodel van deze grootbanken functioneert volgens Bennett niet langer.

Terug naar de oliesector. Henderson raapt olieaandelen voorzichtig op. In geen van de bedrijven is het belang per fonds groter dan 4%. Maar de metamorfose van de sector is voor Bennett in ieder geval voldoende om de temperatuur van het zeewater met de"‘puntjes van zijn tenen" uit te proberen, zoals hij het zelf omschrijft.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen