Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg zijn specialisten op het gebied van toezicht en compliance. Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Hij begeleidt en adviseert bij vergunningaanvragen en inrichting van de organisatie, juridisch kwalificatiewerk en AFM/DNB toezicht met een focus op FinTech, fondsenbeheer en beleggingsondernemingen.
Van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van het financiële recht. Zij adviseert een diversiteit aan (financiële) instellingen over vraagstukken met betrekking tot het financiële recht.
Nieuws

Crowdfunding bijna establishment

Crowdfunding krijgt door nieuwe voorschriften en wetgeving steeds meer het karakter van de traditionele financiële sector.

Crowdfunding krijgt door nieuwe voorschriften en wetgeving steeds meer het karakter van de traditionele financiële sector.

Er zijn verschillende soorten platforms met verschillende vormen van toezicht; sommige platforms staan onder streng en andere platforms staan onder relatief licht toezicht. Maar zijn beleggers hier wel goed van op de hoogte?

Door de bank genomen zijn er drie typen platformen die onder toezicht staan:

  1. Beleggingsondernemingen voor verhandelbare aandelen en obligaties.
  2. Financieel dienstverleners bij kredieten aan particulieren.
  3. Ontheffinghouders die mogen bemiddelen in opvorderbare gelden.

Opvallend is dat regels voor ontheffinghouders vele malen lichter zijn dan de regels die gelden voor financieel dienstverleners, laat staan de regels voor beleggingsondernemingen. Op dit moment zijn er zo’n 40 ontheffingshouders.

Geen doorlopend toezicht

Bij de ontheffingshouders zitten de grootste risico’s qua organisatie-inrichting waardoor bijvoorbeeld het geld van beleggers niet voldoende afgescheiden is van het geld van het platform. Bij het inmiddels failliete Zweedse Trustbuddy ging het op dit punt behoorlijk mis.

Bovendien is er geen doorlopend toezicht van de AFM op ontheffinghouders. Dat is wel het geval bij beleggingsondernemingen en financieel dienstverleners. De ontheffinghouders krijgen te maken met strengere regels van de AFM.

De strengere regels brengen de ontheffinghouders dichter bij het regime van de financieel dienstverlener en zullen veel impact hebben op deze platformen. Voor bijna alle platformen geldt dat zij moeten voldoen aan de Crowdfundingvoorschriften van de AFM.

Einde vrijplaats

Er komt een investeerderstoets ten behoeve van investeerders vanaf 500 euro inleg. Ook moeten er waarschuwingen worden getoond over de risico’s van beleggen. Voor leningen geldt een investeringsmaximum van 80.000 euro voor aandelen in principe 40.000 euro.

Voor beleggingsonderneming gelden de voorschriften niet. Voor hen geldt het veel strengere MiFID-regime. Door de aanvullende Crowdfundingvoorschriften en een meer kritische toezichthouder schuift crowdfunding steeds meer op naar het establishment. Het is geen vrijplaats meer.


Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance.
Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies.

Lees meer

Impact beleggen