Nieuws

China lijkt op tikkende tijdbom

Schroders is negatiever over de middellange termijn voor China. Het financiële systeem lijkt op een tikkende tijdbom.

De maand januari verliep tamelijk chaotisch op de Aziatische markten. Het Asian Total Return Fund van Schroders profiteerde in januari van de lange blootstelling aan grondstoffen en financials. China zette de toon, beleggers vreesden beleidsfouten en een kapitaalvlucht. Daarnaast lijkt China zich te verslikken in slechte kredieten.

De kleinere Asean-markten presteerden aanzienlijk beter dan hun grote rode broer. Het lijkt erop dat de Chinese beleidsmakers de markthervormingen wat los hebben gelaten ten gunste van allerhande interventies.

Het Asian Total Return team van Schroders is negatiever geworden over de middellange termijn vooruitzichten voor China. Het financiële systeem in China heeft meer weg van een tikkende tijdbom, de kredietgroei houdt onverminderd aan. Veel balansen zien er bedreigend uit.

Wachten tot jongleurs ballen laten vallen

De andere aandelenmarken in de regio hebben flink wat slecht nieuws ingeprijsd. De beurzen van Hongkong en Taiwan hebben forse verliezen geleden, waardoor selectieve aandelen op aantrekkelijke niveaus zijn beland. Schroders heeft posities uitgebreid in technologiesector van Taiwan en exportbedrijven uit Hongkong.

Ondanks dat het Asian Total Return team van Schroders de net long exposure licht heeft verhoogd, is het moment nog niet aangebroken om tot kopen over te gaan. Koopkansen zullen zich voordoen als ’credit events’ optreden, die gepaard gaan met onrust in de markt.

De vraag is hoe lang de Chinese beleidsmakers en centrale bankiers in het algemeen de - kwetsbare - ballen in de lucht kunnen houden. Het antwoord daarop bepaalt wanneer de koopkansen zich aandienen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie