Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

De belofte van Japanse smallcaps

Kleinere Japanse bedrijven investeren weer en verhogen hun prijzen. Japanse smallcaps zijn toekomstige outperformers.

Pioneer! Weet u nog wel? Die Japanse maker van versterkers, videorecorders, cd- en dvd-spelers. Ach, das war damals. "Een paar jaar geleden was het bedrijf bijna failliet, na een paar miskleunen," vertelt Yun-Young Lee, fondsmanager Japanse aandelen bij Henderson Global Investors.

"Sindsdien heeft Pioneer zich volledig toegelegd op de auto-industrie. Met navigatie-apparatuur en de bijbehorende kaarten, en sinds kort werken ze aan systemen voor zelfrijdende auto’s. Met groot succes." Voor Lee is Pioneer hét voorbeeld van de grote belofte die Japanse smallcaps naar zijn stellige overtuiging inhouden.

"Kleinere Japanse bedrijven worden de outperformers van de komende drie jaar," voorspelt de Koreaan, die zijn MBA behaalde in Hawaii en tegenwoordig kantoor houdt in Tokio. "Zij produceren vooral voor de Japanse markt, en de binnenlandse consumptie daar zal eindelijk gaan profiteren van Abenomics."Gevolg: relatief hoge winstgroei en aantrekkelijke waarderingen.

winstgroei en waardering Japanse aandelen

80% meer beurswaarde

Sinds premier Shinzo Abe begon aan zijn project om de comateuze Japanse economie weer tot leven te schoppen, nu drie jaar geleden, steeg de Nikkei-index van een dieptepunt van 8.374 eind 2011 naar 20.519 in augustus vorig jaar. Inmiddels is hij gezakt tot iets onder de 15.000 – nog altijd bijna 80% meer beurswaarde in ruim vier jaar tijd.

"Maar die kwam slechts voor 30% van de bedrijven zelf," zegt Lee. "De zwakkere yen deed de rest." De manager van het Henderson Horizon Japanese Smaller Companies Fund is ervan overtuigd dat die verdeling over drie jaar omgekeerd zal zijn.

"De yen zal niet veel meer in waarde dalen. Maar de bedrijven zullen veel beter gaan presteren." Zo op het eerste gezicht lijkt Lee overdreven optimistisch. Het Japanse bbp is nog maar 2,2% gegroeid door drie jaar Abenomics. Toch ziet hij stevige onderstromen ontstaan.

Betere corporate governance

"Ik spreek de managers van Japanse smallcaps regelmatig en onder hen is de stemming duidelijk aan het omslaan. Tot voor kort durfden zij hun prijzen niet te verhogen, uit angst marktaandeel te verliezen. Nu wel, omdat zij zijn gaan geloven in de herleving van de binnenlandse consumptie in Japan. Zij investeren ook weer in nieuwe productiemiddelen. Dat werd tijd ook, want veel Japanse fabrieken zijn sterk verouderd. Tenslotte moet de val van de olieprijs nog doorwerken in hun resultaten. Dat duurt drie tot zes maanden."

Dat vertragingseffect wordt nog versterkt doordat het Japanse bedrijfsboekjaar loopt van maart tot en met maart. Ook de derde pijler onder Abenomics, structurele hervormingen, zal pas de komende drie jaar gestalte krijgen. Zo gaat de vennootschapsbelasting omlaag van bijna 40% in 2012 tot minder dan 30% eind dit jaar.

Betere corporate governance maakt Japanse bedrijven gevoeliger voor het belang van de aandeelhouder. Dat leidt tot hogere dividenden en inkoop van eigen aandelen.

corporate governance Japan zorgt voor aandeelhouderswaarde

Particulieren kopen smallcaps

Samengevat ziet Lee een verduurzaming optreden van een broodnodige inhaalrace. "Behalve de daling van de yen zag je sinds 2013 ook een massale terugkeer naar Japanse aandelen van buitenlandse beleggers en Japanse pensioenfondsen. Maar zij kochten vooral largecaps. En sinds kort zijn de buitenlanders netto weer verkopers."

Lee voorspelt dat een nieuwe toetreder haar opwachting gaat maken: ‘mevrouw Watanabe’, zoals de particuliere belegger in Japan heet, omdat moeder de vrouw daar de financiële gezinshuishouding pleegt te bestieren. Kleine particuliere beleggers zijn altijd nationale chauvinisten en dat speelt de smallcaps in de kaart.

In eigen land genieten zij vaak een grote bekendheid – zo levert Pioneer de navigatie-apparatuur voor de helft van alle Toyota’s. Niettemin laten de meeste analisten deze bedrijven links liggen. Zo ontgaat hen dat kleinere Japanse bedrijven massaal gaan profiteren van de enorme infrastructurele investeringen die het kabinet-Abe eveneens op touw heeft gezet, zoals in de uitbreiding van het HSL-spoornet.

Komend jaar zal het laatste zijn, denkt Lee, waarin de winst per Japans aandeel met een dubbelcijferig percentage zal groeien. "Dat zal geleidelijk teruglopen naar 4%," voorspelt hij. "Maar dan nog zijn Japanse smallcaps aantrekkelijker gewaardeerd dan Europese of Amerikaanse aandelen."

Japanse small caps worden te weinig geresearched


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie