Nieuws

Verzekeraarsoorlog in aantocht

Dealmakers in de verzekeringswereld krijgen het druk. Meer dan 80% van de verzekeraars zoekt namelijk een overname.

De strijd om aantrekkelijke verzekeraars zal in de komende drie jaar heviger worden. De ruime meerderheid van de verzekeraars (82%) zegt namelijk van plan te zijn overnames te doen, terwijl slechts een derde van plan is onderdelen te verkopen.

Dit blijkt uit onderzoek van consultant Willis Towers Watson onder 750 seniormanagers van verzekeraars. De interviews vonden plaats in het tweede en derde kwartaal van 2015. 

Het toekomstige overnamegeweld vindt vooral plaats buiten de Westeuropese grenzen. Het overgrote deel van de verzekeraars (90%) in opkomende landen in Azië, Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika is op overnames uit. Daarentegen verwacht meer dan de helft van de firma's in West-Europa, Noord-Amerika, Australazië en Lloyd's dat zij voor 2018 minstens één onderdeel zullen afstoten, voornamelijk uit oogpunt van consolidatie en efficiëntieverbetering.

Overname-aanjagers

Omzetgroei, het verbeteren van de marktpositie en het vergroten van het klantenbestand zijn de leidende drijfveren voor overnames in (ook) de verzekeringsbranche.

Het aantal overnames in de verzekeringsbranche is vorig jaar hard gestegen. In de eerste drie kwartalen werden er voor 111,4 miljard euro deals gesloten. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2014. Ook voor dit en komende jaren verwacht Willis Towers Watson veel deals. Consolidatie in de individuele levenmarkt en de invoering van Solvency II zijn volgens de consultant belangrijke aanjagers. 

Dat wordt vechten

Uit de enquête blijkt verder dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden hun overnameactiviteiten naar verwachting zullen concentreren op de kernmarkten (80%), waarbij slechts 8% nog niet operationeel is in markten waarin ze naar overnamemogelijkheden kijken. Distributie wordt naar verwachting steeds belangrijker omdat verzekeraars op zoek zijn naar nieuwe distributiekanalen en hogere rendementen.

Willis Towers Watson “De concurrentie voor de beste transacties is zwaar. Slechts 4% van de verkopen vond plaats zonder concurrentie van andere potentiële kopers. Gevestigde lokale verzekeraars voeren een harde strijd, de internationale concurrentie probeert de krenten uit de pap te halen, en er is een toenemende dreiging door opkomende spelers zoals private equity en non-insurance investeerders vanuit Azië."

De mondiale verzekeringsmarkt in cijfers
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen