Wouter van Leusen is financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Stanwende.nl.

Nieuws

Spreiden, spreiden, spreiden

Patronen ontdekken bij beleggen is lastig, zo niet onmogelijk. Houd u daarom vast aan uw eigen strategie en zorg voor spreiding.

Ik laat dit plaatje vaak aan cliënten zien en vraag dan wat ze denken dat dit voorstelt.

Kleurendiagram

Dit is wat ze meestal zeggen: "Oranje staat een keer bovenaan en ook onderaan, "gezellige kleurtjes, heel decoratief, net Mondriaan!" "Is dit een intelligentietest, of wil je weten of ik kleurenblind ben?" "Ik probeer er een patroon in te zien, maar nee."

Nee, het is geen test, geen kunst en er zit geen enkele ordening in de blokjes. Neem dat maar van me aan. Het zijn zomaar wat kleurtjes. Maar is dat wel zo? Wat als ik een stap verder ga?

Stel dat elke kleur een land vertegenwoordigt. Op de horizontale as staan opeenvolgende jaren. De verticale as laat de rendementen per land zien met bovenaan het beste rendement en onderaan het slechtste. Nu u dat weet, ziet u dan een patroon? Zijn er lijnen te ontdekken? Nee, nog steeds niet en we kunnen dus ook geen conclusies trekken.

Voorkeur voor actief beleggen

Beleggingsprofessionals in dienst van banken doen uitvoerig research om zo goed mogelijk hun klanten te adviseren. Anton Reijinga schrijft daarover in de weekendbijlage ‘Werk & Geld van het FD van 16 januari met als titel 'Selecteurs tippen aandelenfondsen'. De auteur is op zoek naar fondstips voor 2016 en blikt terug op de fondstips van afgelopen jaar.

Hij doet een rondje langs Nederlandse private banks die nog altijd het voornaamste distributiekanaal zijn voor beleggingsfondsen in de Nederlandse markt. Reijinga beperkt zich helaas tot ABN Amro, Rabo Bank, ING, van Lanschot, Insinger en Theodoor Gilissen, die het in grote lijnen met elkaar eens zijn.

Zij hebben - niet verrassend - een voorkeur voor actief beleggen. Als hij ook aanbieders van beleggingsfondsen met een andere mening had meegenomen in zijn onderzoek, was zijn artikel beslist interessanter geweest.

Europese aandelen favoriet

Teams die beleggingsfondsen kiezen zetten 2016 net als vorig jaar in op aandelen. Ze gaan op zoek naar diversificatie voor hun portefeuilles of er is een voorkeur voor hoogrentende obligaties of juist absolute return-strategieën, Rabobank heeft een nieuwe strategische indeling. ABN AMRO heeft een overweging voor Europa, Theodoor Gilissen ziet kansen in opkomende markten en Van Lanschot schuift drie actief beheerde fondsen naar voren.

Uit de shortlist van maximaal drie fondsen per bank bleek voor 2015 een uitgesproken voorkeur voor Europese aandelen. Alle fondsselectieprofessionals tipten minimaal een Europees fonds. Alle voorspellingen ten spijt, streek uitgerekend een Amerikaans fonds eind 2015 met de hoogste eer.

Rendementen landen
Klik op de grafiek voor een grote versie

Hierboven een diagram met het rendement van achttien ontwikkelde landen van 1988 tot 2012. Nogmaals mijn vraag. Ziet u een patroon? Kunt u lijnen ontdekken? Niemand kan dat. We kunnen ook hier geen conclusies trekken en zeker niet op grond daarvan adviseren.

Jojo-rendement

Er valt wel in te zoomen op dit landenplaatje. Het hoogste rendement is in 1999 door Finland gehaald met 195,89%. België had dat jaar het laagste rendement, 0,44%. Had u 100.000 euro belegd in Finland dan was uw portefeuille een jaar later 295.890 euro waard. Had u uw geld belegd in de BEL20 dan was uw vermogen aangegroeid tot 100.044 euro. Een verschil van 195.846 euro in een jaar.

Het allerslechtste resultaat ooit is door België gehaald in 2008 met min (!) 64,75%. Terwijl het land in 1988, 2004 en 2012 juist weer bovenaan stond. Onze zuiderburen zijn economisch gezien natuurlijk maar een klein land, maar het ligt niet aan omvang.

De grootste economische landen, Amerika, Duitsland en Japan staan eveneens alle drie een keer bovenaan, maar ook een keer onderaan. Hoog, laag en er tussenin. Er valt in ieder geval geen patroon te ontdekken wanneer een land goed, slecht of middelmatig rendeert.

Heeft voorspellen zin?

Als er geen patronen te ontdekken zijn in rendementen uit het verleden, pas dan op voor het koffiedikeffect. Het is dan beter een beleggingsstrategie toe te passen die niet is gebaseerd op voorspellingen over de economie van een land of welke belegging op korte termijn het beste zal presteren.

In mijn vorige column Tijd is rendement las u dat het rendement van de MSCI World, de afgelopen tien, 20 en 30 jaar rond de 7,8% ligt. U heeft dan een mix van winnaars en verliezers. Daar kan geen bank met research tegenop. Voor de goede orde het is niet mijn advies om 100% in aandelen te laten beleggen.

Slimmer is om goed te spreiden, tegen lage kosten, houd ook vast aan uw plan en laat u niet leiden door emotie. Dat is alles! En tegelijkertijd genieten van het leven en de financiële mogelijkheden.

Wouter van Leusen is financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Stanwende.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie