Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetallocatie volgens KKR

KKR is niet meer sec een private equity-onderneming. Welke assetallocatieverwachtingen hebben zij voor 2016?

Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) is een private equity-onderneming, maar tegenwoordig is KKR steeds meer een global investment firm die belegt in alle assetclasses en daar ook een mening over heeft.

Welke assetallocatieverwachtingen staan er in het laatste kwartaalrapport van KKR?

KKR Outlook 2016: Adults Swim Only

Private equity staat niet echt in een positief daglicht, zeker niet na het V&D-debacle. Omdat private equity anders werkt dan gewoon beleggen hebben pensioenfondsen vaak een allocatie in private equity.

Deze andere benadering van private equity is interessant. Hoe komt KKR tot hun beoordeling en vooral, waar wijken zij af van de consensus? Het Global Macro & Asset Allocation Team van KKR start top-down en benadert 2016 voorzichtig:

  • waarderingen zijn niet goedkoop in een tijd waar de Fed haar beleid aanpast
  • een depreciatie van de Chinese yuan is een belangrijke ontwikkeling
  • de bbp-verwachting is lager dan de consensus

Voorzichtiger dan consensus

Deze zaken bij elkaar opgeteld maakt dat de assetallocatieaanbevelingen van KKR voorzichtiger zijn dan de consensus. In overeenstemming met deze visie start KKR het jaar met een meer defensieve assetallocatie met een opmerkelijke overweging van cash (7% ten opzichte van 1% in september).

De boodschap is duidelijk: KKR ziet minder upside dan in de afgelopen jaren. Het kwartaalrapport Insights – Global Macro Trends is zeker de moeite waard eens te bekijken. Vanaf volgende maand wordt KKR opgenomen in de consensusgroep van 65 assetmanagers die maandelijks de Asset Allocatie Consensus vormen.

Categorie contrair

Momenteel heeft 69% van de 65 assetmanagers aandelen op overwogen staan, amper 5,2% heeft een onderwogenaanbeveling. Bij cash is slechts 17,9% overwogen, waar KKR nu juist meer naar alloceert. Slechts de grote onderweging bij obligaties komt overeen.

Kortom, KKR valt in de categorie contraire beleggers. Timen zij beter of weten zij meer? Bij de regio-allocatie valt ook het contraire in de aanbeveling op.

De regio Amerika heeft door de consensusgroep de afgelopen maanden elke keer negatieve aanpassingen ontvangen. Amerika heeft nog net de consensusaanbeveling neutraal, maar met nog een paar negatieve aanpassingen zal de consensus onderwogen voor Amerika worden. Dan valt een overwogen recommandatie van KKR op.

Een van de weinige posities die geen wijziging heeft ontvangen ten opzichte van september is de allocatie private equity…

Meer risico voor minder rendement

In het rapport van KKR staan liefst 82 grafieken en tabellen, wat het een prettig leesbaar rapport maakt. Positieve uitzondering op de regel is dat er een datum op het rapport staat. Een goede reden om dit rapport vanaf nu op te nemen bij de consensusgroep voor de assetallocatieconsensus.

Tot besluit de eerste grafiek waaruit eigenlijk blijkt waarom KKR voorzichtig is en het advies geeft: “Adults Swim Only”

 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen