Nieuws

2016 goede wake-up call obligaties

Nu aandelen hard omlaag gaan, leren obligatiebeleggers weer waar obligaties voor zijn, aldus Stephane Fertat van T. Rowe Price.

Of het nog zin heeft om met die lage rentes in obligaties te beleggen? Stephane Fertat heeft de vraag de laatste tijd vaker gehoord en reageert met een diepe zucht. "Ja, nu meer dan ooit. Helaas zijn veel beleggers in hun zoektocht naar rendement vergeten, dat obligaties in eerste instantie zijn bedoeld om de klappen op te vangen tijdens crashende aandelenbeurzen."

De obligatiespecialist van T. Rowe Price begrijpt natuurlijk wel waar de terughoudende houding jegens obligaties vandaan komt. Waarom nog beleggen in schuld die amper rente geeft?

Volgens Fertat zijn obligatiebeleggers de laatste jaren te veel verwend geraakt door torenhoge rendementen die soms zelfs die van aandelen overstegen. "Hoe risicovoller de schuld, des te beter het rendement. Dat was een abnormale situatie."

Het begin van beursjaar 2016 was volgens Fertat een goede wake-up call. Aandelen koersen hard naar beneden, terwijl de obligatiemarkt prima overeind blijft. Fertat: "Sterker, voor beleggers die op zoek zijn naar een aardig rendement biedt de obligatiemarkt nog voldoende kansen."

Voorkeur Europese high yield

T. Rowe Price geeft inmiddelsde voorkeur aan high yield-schuld uit Europa versus Amerikaanse junkobligaties en raadt dat ook zijn klanten aan.

Fertat: "Amerikaanse high yield geeft nu 9,5% rente, omdat 15% van de markt bestaat uit olie- en grondstoffenbedrijven die een groot faillissementsrisico lopen. In de Europese high yieldmarkt (gemiddels 6,5% rente) maakt de grondstoffensector slechts 5% uit." 

Kredietbeoordelaar Moody's verwacht dat 5% van de Amerikaanse high yieldbedrijven dit jaar failliet gaat. Voor Europa rekent Moody's op een default rate van maximaal 2,5%. Fertat: "Dit is niet het moment om te proberen de winsten te maximaliseren, maar om de risico's te minimaliseren."

Wie wil nog Amerikaanse high yield?
Rente Amerikaanse junk torenhoog

Dalende Aziatische rentes

Naast Europese high yield kijkt Fertat met bovengemiddelde belangstelling naar de Aziatische obligatiemarkt. Door de stagnerende Chinese groei én inflatie liggen daar mooie kansen. Fertat legt uit: "Het dwingt Aziatische centrale banken de rentes verder te verlagen."

Fertat verwacht negatieve rente-aanpassingen in Zuid-Korea, Maleisië en Indonesië. Dat zijn ook meteen de landen waarvan de schuld, met een middellange looptijd van tussen de drie en vijf jaar, volgens Fertat koopwaardig is.

Divergentie centrale banken neemt toe
Divergentie centrale banken neemt toe


Om vervelende valutaverrassingen te voorkomen, adviseert Fertat het valutarisico af te dekken. "Ondanks de forse devaluaties van vorig jaar is er volgens hem nog voldoende ruimte voor verdere valutadalingen in Azië."

Machtige ECB

Na Azië keert Fertat weer terug naar Europa, waar de ECB volgens hem ook de komende jaren klaar staat om de obligatiemarkt overeind te houden. "Hoe groter de aanval op de Europese banken, hoe meer de ECB zal ondernemen om het financieel systeem overeind te houden." Volgens Fertat heeft de ECB nog voldoende wapens achter de hand.

Hij is niet bang dat het Duitse contingent binnen de ECB extra maatregelen zal dwarsbomen. "Mochten de eigen Duitse banken in problemen komen, dan zullen ze Draghi zeker steunen."

Fertat is op dit moment gecharmeerd van langlopende (tien jaar en meer) Europese obligaties uit de periferie. Niet Spaanse, Portugese of Italiaanse schuld maar staatsobligaties, uitgegeven door, schrik niet, Litouwen, Slovenië, Macedonië en Kroatië hebben zijn voorkeur.

"Die geven 1,5% tot 2% meer rente dan gelijksoortige Italiaanse schuld, terwijl deze Oosteuropese landen er economisch gezien beter voor staan."

Valutaverwachting

Ten slotte heeft Fertat nog een duidelijke mening over het verdere verloop van de valuta-oorlog. De renminbi zal zeker verzwakken. De markt heeft een devaluatie van 5% ingeprijsd, maar Fertat rekent op iets meer.

Aziatische munten nog niet uitgedaald
Aziatiche munten nog niet uitgedaald

Minder duidelijk is wat het trio dollar, euro en yen ten opzichte van elkaar gaat doen. Fertat weet dat ook niet. Hij ziet geen duidelijke lijn. Volgens hem past dat helemaal bij een Fed die net de rente heeft verhoogd om het vervolgens daarbij te laten. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie