Nieuws
Olierally eind 2016
Niet alleen olie, maar de grondstoffenmarkten in het algemeen staan voor een nieuwe opleving.
De opleving van de olieprijs vorige week was slechts van korte duur. Maar een groter prijsherstel kan in het verschiet liggen tegen het einde van dit kalenderjaar, schrijft Bloomberg.
Analisten rekenen op een prijsstijging met vijftien dollar per vat. De olieprijs kan in het vierde kwartaal dan rond de 46 dollar komen te liggen. Dat betekent een potentiële prijsstijging van 50%.
Het wereldwijde overschot aan de aanbodzijde slaat om in een tekort, als de schalieolieproductie in de VS afneemt, denkt Goldman Sachs. Ze voorspellen dit jaar een daling van de productie in de VS van 7%. De productie binnen de Opec-landen wordt naar verwachting ook teruggeschroefd.
Nieuwe bullmarkt aanstaande
Citigroup denkt dat olie trade of the year wordt, die ook een prijsherstel in de tweede helft van het jaar verwacht. Met name de schalieolieproducenten in de VS krijgen de zwaarste klappen, zo is de verwachting. Het lagere aanbod zal een nieuwe bullmarkt voor de zwarte goud inluiden, stelt Jeff Curie van Goldman Sachs.
Het aanbod vanuit de VS bedraagt nu nog 9,61 miljoen vaten per dag, dat daalt tot 8,49 miljoen vaten in het vierde kwartaal. het Internationale Energie Agentschap waarschuwde onlangs dat de oliemarkt kan verdrinken in een overaanbod.
De topman van BP voorziet eveneens dat vraag en aanbod tegen het einde van het jaar meer in balans gaan komen. De vraag naar ruwe olie trekt wat aan, terwijl het aanbod van niet-Opec-leden krimpt, zo wist de Opec te melden.
Uiteindelijk moet de combinatie van toenemende vraag en afnemende olieproductie in de VS een bodem in de markt leggen, om vervolgens een rally richting de 40 tot 50 dollar per vat in gang te zetten, meent Ole Hansen van Saxo Bank.
Grondstoffenrally mogelijk
Dit geldt niet alleen voor de oliemarkt, maar volgens ETF Securities staan de grondstoffenmarkten in het algemeen voor een opleving. Volgens James Butterfill bevinden de grondstoffenmarkten zich dichtbij een dieptepunt.
Het sentiment is op het laagste punt aangekomen, voldoende reden om te veronderstellen dat 2016 een herstel van de grondstoffenprijzen kan laten zien. Butterfill meent dat de prijzen nu zo ver zijn gedaald, dat veel grondstoffen onder hun marginale productiekosten worden verhandeld en wereldwijde leveranciers gedwongen worden om in hun aanbod te snijden.
Tegelijkertijd zal de vraag op z’n minst stabiel blijven, omdat de goedkope olierijken de economische groei stimuleren. Grote kans dat dit de start van een economische cyclus is, zo schrijft de strateeg van ETF Securities.