Nieuws
Junk, de marktvoorspeller
De zwakke Amerikaanse highyield-markt voorspelt weinig goeds voor Amerikaanse aandelen en de Amerikaanse economie.
Oh jee, de Amerikaanse markt van highyield-obligaties is dit jaar slecht begonnen. Dat is geen goed teken voor aandelen, aldus een opiniërend verhaal van Marketwatch. De correlatie tussen beide beleggingscategorieën is van oudsher sterk.
Soms kiezen aandelen en highyield-obligaties ervoor om verschillende paden te bewandelen, maar dan kiezen aandelen na een tijd toch eieren voor hun geld en volgen ze weer hun junkvriendjes (zie grafiek).
De eigenzinnig positieve opstelling van aandelen was de laatste paar keer veroorzaakt door de Amerikaanse centrale bank die met een royaal verruimingsbeleid een vangnet onder de aandelenmarkt probeerde te spannen. Inmiddels heeft de Fed gekozen voor een tegengestelde lijn, zodat aandelen weer vrijelijk naar beneden kunnen als ze dat willen.
High yield trekt aan langste eind

Enorme spread
Inmiddels is de Amerikaanse highyield-spread opgelopen tot maar liefst 775 basispunten. Eind 2015 lag de spread nog op 695 basispunten. Dat was ook al ruim, want de gemiddelde spread bedraagt 576 basispunten. De verdere verzwakking van de Amerikaanse highyield-markt dit jaar is vooral veroorzaakt door de versnelde daling van de olieprijs.
Schuld van energiebedrijven maakt 20% uit van de totale Amerikaanse highyield-markt uit. Hoe meer de olieprijs daalt, hoe groter de kans op extra defaults. De spread van highyield-schuld, uitgegeven door Amerikaanse oliebedrijven, bedraagt thans, schrik niet, 1569 basispunten. Ofwel, het rentepercentage is 15,69% hoger dan dat van Amerikaanse staatsschuld met een zelfde looptijd.
De default-angts, die de hoge spread weerspiegelt, staat nu nog ver af van de realiteit. In de afgelopen twaalf maanden bedroeg het percentage defaults in de Amerikaanse highyield-markt 3,4%. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.
Minder leningen
Een ander slecht teken ten slotte is de dalende uitgifte van highyield-leningen. De huidige teruggang wijst volgens Bank of America Merrill Lynch op een naderende recessie (zie grafiek). Vorige maand werd voor 6,25 miljard dollar aan nieuwe junk verkocht. Vorig jaar bedroeg de totale nieuwe junkschuld 17,6 miljard dollar, en het jaar ervoor zelfs 28,5 miljard dollar.
Dalende uitgifte junkleningen wijst op recessie
