Nieuws

SEC kijkt extra naar junkfondsen

De Amerikaanse toezichthouder kijkt na het debacle met Third Avenue Management extra goed naar high yield-obligaties.

Na de liquiditeitsproblemen bij liquidatie van het fonds van het Amerikaanse Third Avenue Management – hun Focused Credit Fund kon wegens te weinig liquiditeit niet van zijn obligaties afkomen toen een hoop beleggers tegelijk hun geld terug vroegen - kijkt de Amerikaanse toezichthouder SEC nu dubbel zo goed naar de sector, schrijft Chief Investment Officer.

Maar in hoeverre een beleggingsfonds in staat is zijn assets snel en eenvoudig te verkopen, is niet eenvoudig vast te stellen, aldus ratingbureau Fitch. De liquiditeit van grote obligatiefondsen loopt nogal uiteen.

Volgens de analisten van Fitch hebben de tien grootste Amerikaanse junkbondfondsen gemiddeld 19% CCC-obligaties of lager en niet gewaardeerde assets in portefeuille. De allocatie naar deze assets zit tussen de 6 en 53%. Illiquide producten, zoals asset backed obligaties, maken tussen de 0 en 17% van de portefeuilles uit, zo berekende Fitch.

Lastig meten

Deze producten worden niet doorlopend verhandeld, maar de prijs ervan wordt gedurende de holding period geschat. Pas bij verkoop komt er weer een prijs tot stand. Vaak is het zo dat hoe lager de rating , hoe minder liquide een obligatie is. Maar omdat beleggingsfondsen en ETF’s geen informatie hoeven te verstrekken over de liquiditeit van de producten die ze bezitten, blijft het lastig meten, aldus Fitch.

En er zijn ook geen vaste regels over hoe fondsmanagers liquiditeit moeten berekenen. Daarbij benadrukt Fitch wel dat het Focused Credit Fund van Third Avenue Management wel een uitzondering was qua liquiditeit in de portefeuille.

De managers hadden 48% van het fonds belegd in obligaties met een CCC-rating of lager en daarnaast zat 41% in de categorie non-rated obligaties. Dat is dus veel meer dan gemiddeld.


Deze week speciale aandacht voor hot topic high yield obligaties op IEXProfs. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie