Nieuws

Drie tips bij fondsselectie

Durf bijvoorbeeld nee te zeggen tegen beleggingskansen die niet binnen uw selectiecriteria vallen.

Volgens Ben Carlson (A wealth of common sense) is het eenvoudiger fouten van beleggers te ontdekken en die proberen te vermijden, dan een proces te formuleren waarmee beleggingskansen goed worden geanalyseerd.

Hoe kiest u de juiste beleggingen voor uw portefeuille en voorkomt u veelgemaakte fouten? Carlson geeft drie tips

 1. Durf nee te zeggen tegen kansen

  Strikte beleggingscriteria zijn van wezenlijk belang, omdat altijd verleiding is om wijzigingen aan te brengen en nieuwe fondsen toe te voegen aan de portefeuille. Sommige van die fondsen hebben de beste marketingteams en worden gepresenteerd als een uitgelezen kans.

  De kunst is om nee te zeggen tegen de beste kansen, gewoon omdat ze niet passen bij de eigen selectiecriteria, of het eigen risicoprofiel. Het hebben van een aantal richtlijnen waar in elk geval niet in geïnvesteerd wordt is net zo belangrijk als heldere criteria waar wel in belegd mag worden.

 2. Check het karakter van de fondsbeheerder en peil de organisatiecultuur

  Soms is het belangrijker om mensen te beoordelen, dan een belegging. Beleggers worden immers geconfronteerd met topbeleggers en topverkopers, het vraagt onderscheidingsvermogen om door een verkoopverhaal heen te prikken. Wederzijds vertrouwen is van groot belang, er wordt immers een langdurige werkrelatie aangegaan.

  Een onbehouwen fondsbeheerder kan mogelijk een topbelegger zijn, maar vroeg of laat keert zijn karakter zich tegen hem. En als iemand de indruk wekt dat het een voorrecht is als u in zijn fonds mag beleggen, dan kunt u beter die beurt aan u voorbij laten gaan.

 3. Controleer of een beleggingsproces werkt, of juist uitgewerkt is

  Een van de moeilijkste beslissingen is te bepalen of een beleggingsproces echt is uitgewerkt, of gewoon tijdelijk minder presteert. Er komt altijd twijfel opzetten als de prestaties achterblijven. Daarom is het van het grootste belang dat u begrijpt waarom iets werkt op de lange termijn, maar nu even niet en waarom het in de toekomst goed presteren kan.

  Beleggers mogen nooit vastzitten aan een fondsbeheer of fonds, wanneer het niet meer werkt. Het is een kunst op zich om toe te kunnen geven dat zij verkeerd zaten. Soms duurt het lang voordat zeer intelligente mensen dat kunnen accepteren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  Online magazine ETF's