Er is meer dan aandelen en obligaties. Dat was toch wel de belangrijkste boodschap van Pictets hoofdstrateeg Luca Paolini aan de Nederlandse beleggingsindustrie. De Zwitserse vermogensbeheerder, die vooral bekend is van de thematische aanpak, zoekt het in de volle beleggingsbreedte.
Volgens Paolini moeten beleggers wel. "Een neutrale portefeuille, die uit Amerikaanse aandelen en obligaties bestaat, boekte de laatste vijf jaar, na aftrek van inflatie, 2% rendement, terwijl het historisch gemiddelde rond de 5% ligt. Voor de komende jaren zijn de verwachtingen nog slechter."
Traditioneel neutraal levert weinig op

Waarmee Paolini maar wil zeggen: beste beleggers, kijk goed om je heen. Er is buiten aandelen en obligaties genoeg alpha in de wereld te halen. Denk aan beleggingen in infrastructuur, private equity, absolut return, olietankers, hedgefondsen, grondstoffen, vastgoed, noem maar op.
De ene alternatieve belegging is de andere niet

Kansrijke picks
Zo breed als de markt van alternatieve beleggingen is, zo verschillend als de rendementen zijn. "Je moet scherp kiezen. Ook binnen de afzonderlijke categorieën." De beleggingsstrateeg ziet nu met name kansen in vastgoed (We zijn positief over Britse kantoren), alternatieve financiering, zoals P2P-lending (Omdat banken door strengere regelgeving terughoudend zijn), het leasen van vliegtuigen en absoluut returnstrategieën.
Liever Brits vastgoed

Maar ook goud staat inmiddels op de kooplijst van Pictet. "Niet omdat er een crisis in aantocht is, waardoor beleggers moeten schuilen in goud, maar omdat de dollar gaat verzwakken en dat is positief voor de goudprijs," vertelt Paolini.
De dollarverwachting is een eigenzinnige call van Pictet. Slechts weinig beleggingshuizen denker er hetzelfde over. Paolini legt uit: "In economische groei ontlopen de EU en VS elkaar weinig. Er is daarom geen reden voor de overwaardering van de dollar."
Contrair
Niet alleen over de richting van de dollar is Pictet contrair. Ondanks de stagnatie van de Chinese economie is het Zwitserse beleggingshuis positief over de sector infrastructuur. "China heeft de laatste jaren misschien te veel geïnvesteerd in infrastructuur, maar de volwassen markten juist te weinig. Die moeten een inhaalslag maken." Volgens Paolini zullen metalen door deze ontwikkeling duurder kunnen worden.
Verder is het volgens Paolni aantrekkelijk om in de scheepvaart te zitten. Ook een opvallende keuze. De Baltic Dry Index is door het overaanbod van schepen zwaar gekelderd. De markt voor olietankers ligt er een stuk beter bij. In afwachting van een stijgende olieprijs is er een sterke vraag naar olieopslag, op land of drijvend.
Paolini ten slotte: "Graag steek ik beleggers nog een hart onder de riem. Ik verwacht niet dat 2016 een slecht jaar wordt. Zeker de opkomende markten kunnen verrassen."