Nieuws
LGIM: Marktonrust is koopkans
Volgens Legal & General IM biedt de beursonrust vooral kansen voor aandelen uit ontwikkelde markten.
Volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie, en Bruce White, hoofd portfoliostrategie bij Legal & General Investment Management (LGIM), hebben beleggers hebben genoeg redenen om zich flink zorgen te maken. De olieprijs zakt verder, Noord-Korea speelt met atoomvuurwerk, Saoedi-Arabië en Iran maken ruzie en het nieuws uit China is steevast negatief.
Van den Heiligenberg en White zijn niet onder de indruk. Deze ontwikkelingen zijn volgens hen feitelijk een voortzetting van trends die al langer spelen, zoals tegenvallers in China, minder industriële productie, instortende grondstoffenprijzen en een zwakke renminbi.
Chinese devaluatie
Voor China verwacht LGIM een verdere vertraging van 6,9% in 2015 naar 6,3% in 2016. De zwakte in China kan leiden tot een eenmalige devaluatie van de yuan door de Chinese overheid om de concurrentiepositie te verbeteren. "Politiek gezien zou dat, zo kort na de opname van de munt in het SDR-mandje van de IMF, geen goede timing zijn."
Een Chinese devaluatie is volgens LGIM ook geen goed nieuws voor risicovolle activa, aangezien veel opkomende markten zich vervolgens zullen haasten om ook hun munten te devalueren. "Een acute eenmalige devaluatie is eveneens een risico voor bedrijven uit opkomende landen, die het grootste deel van hun schulden in dollars hebben geleend."
En dan is er nog het risico van kapitaaluitstroom. "Het tempo van de Chinese kapitaalsuitstroom is nu al zorgwekkend. Alleen al in 2015 is China volgens LGIM 460 miljard dollar aan reserves kwijtgeraakt, mogelijk zelfs meer." De markt heeft volgens het beleggingshuis een 12%-devaluatie van de Chinese munt ingeprijsd. "Dat is een eerlijke weerspiegeling van de risico’s."
Het echte Chinese gevaar
Het negatieve nieuws liet de Chinese A-shares aandelenmarkt de laatste maanden niet onberoerd. Van den Heiligenberg en White wijzen er echter op dat de Chinese A-markt nog altijd 50% boven het niveau van 1,5 jaar geleden ligt.
LGIM: "De interventies in de aandelen- en valutamarkten laten zien dat de Chinese overheid bang is voor marktverstoringen, maar het echte gevaar voor China is een vertraging in de noodzakelijke hervormingen, die zou kunnen leiden tot nog grotere kredietbubbels en nog meer schade wanneer deze uiteindelijk barsten."
LGIM waarschuwt beleggers in opkomende markten ook de komende tijd extra goed op hun hoede te zijn. Zelf heeft LGIM in 2015 zijn posities in EM-aandelen afgebouwd ten faveure van Europese en Japanse aandelen. Ook ziet het geen reden om zijn negatieve grondstoffenadvies te herzien. Niet voor niets heeft LGIM de Canadese en Australische dollar gehedged.
LGIM: "De recente correctie in China leidt mogelijk tot tactische koopkansen in ontwikkelde markten. De outlook voor economische groei blijft daar positief en de renteverhogingen zullen naar verwachting mild zijn door lage inflatieverwachtingen. Dit is normaliter een gunstig klimaat voor aandelen."