Nieuws

Overnames betalen zich uit

Overnemende partijen werden vorig jaar op de beurs extra beloond. Vooral als zij bedrijven buiten de eigen branche kochten.

Overnemende bedrijven hebben in 2015 opvallend goed gepresteerd. Hun rendement lag 10% hoger dan dat van de index. Dit blijkt uit onderzoek dat broker/consultant Willis Towers Watsons samen met de Londense Cass Business School heeft uitgevoerd.

Ook om een andere reden was 2015 een bijzonder jaar. Er waren niet eerder zo veel fusies en overnames. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de cijfers niet verder teruggaan dan 2008. De vorige overnamehausse was toen net voorbij.

Met name in het vierde kwartaal van 2015 was de fusie- en overnamecarousel in volle gang. In totaal werden 307 overeenkomsten gesloten. Voor heel 2015 kwam het aantal deals uit op 1041.

Nu nog lucratiever

Overigens bleken brancheoverschrijdende deals nog lucratiever voor het overnemende bedrijf dan overnames binnen de sector zelf. Bedrijven die hun heil buiten de eigen branche zochten, rendeerden 23,8% beter dan de index.

In 2014 werden brancheoverschrijdende opkoopacties ook al op de beurs beloond. Toen bleef het winstpercentage echter steken op 10,1%. Steve Allan van Willis Towers Watson noemt het extra rendement fenomenaal. “Kopers uit alle branches willen groeien via dit soort transformerende transacties. Ze worden ervoor beloond door de markt.”

Er zijn overigens tekenen dat de markt voor fusies en overnames zijn piek inmiddels wel heeft bereikt. Dat geldt niet zozeer aan de grote deals, want die zullen volgende de onderzoekers nog wel doorgaan. De kans is echter groot dat het aantal kleinere overeenkomsten afneemt. Dat heeft volgens de onderzoekers voor een belangrijk deel te maken met de toenemende volatiliteit in de markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen