Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Nieuws

De beste Chinese index

U wilt alsnog beleggen in China, maar u weet niet in welke index? Mijn voorkeur gaat uit naar de MSCI China A-aandelen.

China zet de toon. Niet alleen dit jaar, maar al wat langere tijd. Door wantrouwen over de economie, in combinatie met het recente geklungel van de autoriteiten omtrent het invoeren en weer afschaffen van zogenaamde koersbeschermende beursregels, zakten de aandelenkoersen als bakstenen. Sinds mei van vorig jaar zijn de koersen met zo'n 40% gedaald.

Nou waren in het jaar daarvoor de koersen bijna even hard gestegen, dus dat plaatst het geheel wel een beetje in perspectief. Het is in ieder geval geen gewaagde conclusie te stellen dat de Chinese beurs enigszins volatiel is.

Hoe moet je als belegger profiteren van de scherpe koersdaling, als je de gedachte hebt dat de problemen in China meevallen? Dee gedachte dat de problemen mogelijk meevallen, lijkt vreemd als je naar de beursontwikkeling van de afgelopen dagen kijkt. Maar JP Morgan Asset Management, bijvoorbeeld, meent dat China er prima in slaagt de binnenlandse consumptie minimaal op peil te houden.

Toch maar beleggen?

De centrale bank kan altijd ingrijpen als dit toch niet helemaal mocht lukken. Ook Nout Wellink heeft recent aangegeven dat het met de Chinese problemen wel meevalt. Mogelijk ziet u de analyse van de voormalige Nederlandse centrale bankpresident als een contra indicator. Maar misschien heeft hij gelijk.  

Toch dan maar beleggen in China? Dat kan vrij gemakkelijk via verschillende ETF's (genoteerd aan Euronext) die op de Chinese aandelenindices beschikbaar zijn.

ETF Index
iShares MSCI China A ETF  MSCI China A
iShares China Large Cap ETF  FTSE China 50
ETFS-E Fund MSCI China A Go MSCI China A
Lyxor China Enterprise Index  Hang Seng HSCEI
DB-X FTSE China 50 ETF FTSE China 50
DB-X MSCI China ETF MSCI China
Amundi MSCI China ETF MSCI China H

Een belangrijk criterium om een keus te maken tussen de verschillende fondsen is de samenstelling van de index. Daarnaast zijn natuurlijk de kosten van de ETF relevant. De compositie van de index is wat mij betreft de belangrijkste overweging om tot een keuze te komen, zeker in het geval van China.

De verschillen tussen de indices zijn namelijk groot. Ik heb de indices naast elkaar gezet en enkele karakteristieken weergegeven.

  MSCI     FTSE Hang Seng
  China China A China H China 50 HSCEI
Aantal bedrijven 157 799 74 50 40
Dividendrendement 2,8% 1,3% 4% 3,6% 4,3%
Koers-winstverhouding 11 21

8

8 7
Koers-winstverhouding verwacht 10 16 7 - -

 

  MSCI     FTSE Hang Seng
Sectoren China China A China H China 50 HSCEI
Financials 38% 31% 69% 55% 74%
Industrie  7% 19% 9% 4% 4%
Luxe consumptiegoederen  6% 12% 3% 2% 4%
Basismaterialen  1% 9% 3% 5% 0%
ICT 23% 10% 1% 9% 0%
Gezondheidszorg 2% 7% 2% 0% 1%
Essentiële consumptiegoederen 5% 5% 0% 2% 0%
Nuts 3% 4% 3% 2% 2%
Energie 7% 2% 9% 10% 11%
Telecom 9% 1% 2% 12% 2%

Bankenindices

In de samenstelling van de indices blijken enorme verschillen te zitten. Met name de weging van de financials is opvallend. De MSCI China A index heeft nog een min of meer normaal percentage aan financiële waarden (32%) Maar de China H, en vooral de HSCEI index zijn voor bijna drie kwart gevuld met aandelen van banken en verzekeraars.

Dat maakt deze indices heel eenzijdig en alleen geschikt als u bewust wilt inspelen op een goede performance van deze grote sector in China. Als u betere kansen in de ICT sector ziet, dan is de MSCI China de betere keuze. Op basis van de verdeling naar sectoren kunt u uw eigen index selecteren. Hebben de verschillen in indexsamenstelling ook geleid tot divergentie in de rendementen?

Netto-indexrendementen in dollars MSCI     FTSE Hang Seng
jaar China China A China H China 50 HSCEI
2010 +5% -4% +3% +4% -
2011 -18% -23% -21% -17% -19%
2012 +23% +9% +21% +18% +15%
2013 +4% +1% -1% 0% -3%
2014 +8% +47% +15% +13% +23%
2015 -8% +7% -16% -11% -12%


De sectorsamenstelling blijkt inderdaad een flinke invloed op het rendement te hebben, hoewel ook andere factoren (bijvoorbeeld de verhouding tussen grote en kleinere bedrijven) oorzaak kunnen zijn van de in de tabel aangegeven verschillen in resultaten. De China A index scoorde in 2014 en 2015 veel beter dan de andere indices, omdat financials het in die jaren al (relatief) slecht deden.

Maar ook ICT liet zich in deze jaren niet zijn beste performance kant zien. In 2012 echter bleven de China A aandelen weer flink achter bij de andere indices.

Werkelijke kosten

Als het om de kosten van de ETF's gaat, kunnen de officiële ratio's van de aanbieders naast elkaar worden gezet. Belangrijker echter zijn wat mij betreft de werkelijke kosten. Dat is het verschil tussen de indexprestatie en de ETF. In onderstaande tabel staan de beide kosten weergegeven, waarbij de werkelijke kosten zijn gebaseerd op de fondsprestaties in de afgelopen twee kalenderjaren.

ETF TER Werkelijke kosten
iShares MSCI China A ETF (MSCI China A)  0,65% -
iShares China Large Cap ETF (FTSE China 50) 0,74% 1,13%
ETFS-E Fund MSCI China A Go (MSCI China A)  0,88% -
Lyxor China Enterprise Index (HSCEI) 0,65% 1,37%
DB-X FTSE China 50 ETF (FTSE China 50) 0,60% 1,03%
DB-X MSCI China ETF (MSCI China) 0,65% 0,94%
Amundi MSCI China ETF (MSCI China H) 0,55% 1,80%

Helaas zijn voor beide China A-ETF's de werkelijke kosten niet te berekenen omdat beide fondsen recent zijn gestart. Dat het berekenen van de werkelijke kosten van belang is, blijkt uit de cijfers voor Lyxor. De officiële kosten zijn met 0,55% het laagst, maar het verschil tussen indexrendement en fondsrendement is voor deze ETF juist het grootst.

Meest aantrekkelijk

Mijn conclusie is dat ik de China A aandelen, als het gaat om een brede spreiding, het meest aantrekkelijk vind. Welke ETF vervolgens het best (op basis van laagste kosten) is om op deze index in te spelen, is helaas lastig aan te geven. De werkelijke kosten zijn (nog) niet te bereken.

Wie op basis van alleen de laagste kosten een keuze voor een ETF wil maken en minder geïnteresseerd is in de precieze samenstelling van de index, kan het beste voor de DB-X MSCI China ETF kiezen met 0,94% werkelijke kosten.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen