Nieuws

Vergeet China, het gaat om de VS

De focus moet op de VS liggen - en niet op China - of cijfers tegenvallen of niet, meent Lukas Daalder.

Het nieuwe jaar is turbulent begonnen, met een daling van de aandelenmarkten in China van 7%. Beleggers zijn weer in de greep van angst over de groei van de tweede economie ter wereld. Maar ook de spanningen in het Midden-Oosten eisen hun tol. Toch moet de focus op de VS liggen - en niet op China - of cijfers tegenvallen of niet, meent Lukas Daalder, CIO bij Robeco.

De Chinese groeicijfers zijn zwakker dan verwacht en dit jaagt de markten schrik aan. Maar de Chinese aandelenmarkten zijn geen betrouwbaar richtsnoer voor wat Europese of Amerikaanse aandelen kunnen doen, vindt Daalder. De Chinese aandelenmarkt is een op zichzelf staand schepsel dat ook nog eens zijn eigen leefwereld heeft. Beleggers moeten daar niet naar kijken als zij richting zoeken voor de wereldwijde aandelen.

Iedereen is geobsedeerd door China, of het zijn groeidoelstelling zal halen. Dit lijkt steeds minder waarschijnlijk en het leidt alleen maar tot meer stimulering van de kant van de beleidsmakers, meent Daalder. Dat stuwt dan de groei en de aandelenmarkten weer. De Europese en Amerikaanse economieën zijn helemaal niet zo gevoelig voor de ontwikkelingen in China.

Gezonde ontwikkelingen

Ook de onrust in het Midden-Oosten trekt negen van de tien keer weer over. Volgens Daalder mogen dat soort spanningen geen invloed hebben op de samenstelling van een multi-assetportefeuille. Het echte punt van zorg zou een teleurstelling in de Amerikaanse macrocijfers zijn, met name nu de Fed voor het eerst in jaren de rente heeft verhoogd.

Het zou erg vreemd zijn als de VS nu richting een recessie beweegt, maar de cijfers trekken nog niet aan zoals verwacht. Daalder is met name gespitst op wat er gebeurd in de dienstensector. Het lijkt erop dat het vierde kwartaal erg zwak is verlopen, terwijl men rekent op een positief effect van de lage olieprijzen.

Tot nu toe gaat Daalder uit van een gezonde ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Als de dienstensector verandert, dan is er een serieus probleem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie