Nieuws

SEC speurt met software naar bedrog

De SEC heeft software ontwikkeld waarmee het speurt naar verdachte obligatietransacties.

De SEC heeft software ontwikkeld waarmee het speurt naar verdachte obligatietransacties. De software moet helpen om de schimmige wereld van hypotheek- en autokredieten te doorgronden, aldus Bloomberg.

Ondertussen is er voor miljarden aan mogelijk verdachte transacties ontdekt op de over-the-counter obligatiemarkten. Er zijn onderzoeken gestart op basis van deze bevindingen en de SEC denkt dat dit enkel zal toenemen.

De SEC zet in op big data en poogt zo de kritiek te pareren dat het toezicht faalde in de aanloop naar de financiële crisis. De focus ligt momenteel bij een technologische strategie, waar een groep van programmeurs en wiskundigen speuren naar verdachte transacties om actie te ondernemen.

Bond parking

Door de data van de Financial Industry Regulatory Authority (Finra) kan de SEC inzicht krijgen in welke banken het meeste onderling handelen in deze kredieten en krijgt het meer zicht op de spelers in de markt. 

De SEC onderzoekt vooral het fictief verhogen van de prijzen en ’bond parking’. Bij bond parking komt een obligatiehandelaar met een andere partij overeen om obligaties te verkopen met de afspraak deze later voor een hogere prijs terug te kopen. Daarmee worden de regels omzeild die de duur van het bezit van obligaties beperken. 

De SEC en Finra hebben altijd de aandelen- en optiemarkten nauwlettender in de gaten gehouden dan de obligatiehandel. Voor de financiële crisis werd de obligatiemarkt nauwelijks gereguleerd. Dat veranderde toen ineenstortende prijzen in de markt de crisis veroorzaakten. 

Enkel vertrouwen op big data is ook een risico, schrijft Bloomberg. Daarbij moet de toezichthouder erop vertrouwen dat de dealers accurate informatie aanleveren. Software kan wel verdachte transacties selecteren, maar kan niet vaststellen of er regels overtreden worden. Er valt nog veel werk te doen voor de SEC als er verdachte handelingen naar boven komen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie