Nieuws

Minder risico, toch meer rendement

Minder liquide aandelen presteren beter op de beurs. Het zet het de verhouding rendement en risico op zijn kop.

Beleggen gaat uit van het principe dat meer risico een hoger rendement kan opleveren. Zo functioneert het ook over het algemeen, schrijft John Rekenthaler op Morningstar. Neem bijvoorbeeld kortlopend staatspapier, dat levert weinig risico op, maar biedt ook weinig rendement. Aandelen leveren in de meeste financiële markten meer op dan veiliger obligaties.

Hetzelfde patroon zou men moeten kunnen zien op de aandelenmarkten. Maar het is de uitzondering die de regel bevestigt. Een lowvol-aandeel kan beter presteren dan een beweeglijke soortgenoot. Als dat consequent gebeurt, dan valt te verwachten dat het meer speculatieve aandeel in prijs daalt en dan weer een hoger toekomstig rendement biedt.

Rekenthaler wijst op de minder liquide aandelen, die beter presteren dan de zeer liquide fondsen. Liquiditeit betekent in dit geval het percentage van de aandelen die per dag verhandeld worden. Hoe hoger dat percentage, des te hoger de liquiditeit. Het beste rendeerden in de periode van 1972 tot 2013 de aandelen met de laagste liquiditeit (15,51%). Onderaan noteerden de aandelen die het meest verhandeld werden (8,27%).

Iets anders

De correlatie tussen aandelenrendement en lage liquiditeit valt theoretisch te verklaren. Beleggers accepteren immers een lager rendement voor aandelen die makkelijk te verhandelen zijn. Maar Rekenthaler vindt de impact van het liquiditeit-effect wel verbazingwekkend groot.

Wat ook opvalt is dat er een hoger rendement zit op minder liquide èn minder risicovolle aandelen. Deels ligt de verklaring volgens Rekenthaler in het value-effect, de waardepremie die verbonden zit aan liquiditeit. Over het algemeen is er weinig handel in aandelen van bedrijven die handelen tegen relatief lage koers-winstverhouding. Toch is het value-effect niet zo sterk. Er moet iets anders zijn met low-liquid aandelen, maar Rekenthaler weet niet precies wat dat is. 

Het slechte nieuws is dat er nauwelijks fondsen te vinden zijn die overwogen zijn in aandelen met een lage liquiditeit. Het zijn vaak kleine aanbieders, waar de institutionele partijen geen oog voor hebben. De zes grootste fondsen die profiteren van de premie op minder liquide assets hebben allen de hoogste rating van Morningstar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's