Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Lucratieve debtpicking

Zelfs in Rusland zijn aantrekkelijke obligaties te vinden, aldus Steve Drew van Henderson Global Investors.

Het beleid van de centrale banken in de VS en Europa heeft een sterk effect op de schulden in opkomende markten. Volgens Steve Drew, hoofd van Emerging Market Debt bij Henderson Global Investors, is zo een 94% van deze schuld namelijk genoteerd in dollars. "Een sterke dollar zet emerging market debt dus onder druk.”

Maar ook de lage prijzen voor grondstoffen zijn van negatieve invloed op opkomende markten. Drew: “Dit zorgt bijvoorbeeld in landen met energiebedrijven met hoge schulden voor meer fallen angels. En emerging markets zijn al zo fragiel.”

Drew ziet 2016 als een lastig jaar voor bedrijfsobligatie vanwege de kwetsbare economische groei in het oosten en westen en de groei van defaults in het (Amerikaanse) highyield-obligatiesegment. 

Zelfs in Rusland

Het beleggingsbeleid Henderson Horizon Emerging Market Corporate Bond Fund, dat fondsmanager Steve Drew nu iets meer dan een jaar beheert, gaat uit van slim debtpicken. De markt goed bottom-up analyseren is volgens Drew en zijn team de beste manier om aantrekkelijke bedrijfsobligaties te vinden. Want zelfs in het onder beleggers impopulaire Rusland – onrust, lage olieprijs – zijn interessante obligaties te vinden.

“We hebben bijvoorbeeld Lukoil in portefeuille. Dat bedrijf voldoet aan onze criteria van een gezonde balans met weinig schuld en geen druk om te herfinancieren op korte termijn.”

Drew is positiever over Russische bedrijven dan veel andere fondsmanagers. “Ik denk dat wij ook meer Rusland in portefeuille hebben dan andere fondsen.”

Groter dan high yield

Maar de fundamentele, bottom up-benadering die Drew en zijn collega’s gebruiken op opkomende markten is steeds meer in zwang. Immers, opkomende markten bewegen al lang niet meer als een geheel en zijn in de afgelopen 10 jaar enorm aan belangrijkheid gegroeid. Zowel economisch als voor beleggingsportefeuilles in het algemeen.

Drew: “Ons universum bestaat uit 64 landen, waarvan een groot deel tien jaar geleden nog frontier markets waren. Nu zijn het meestal teenagers, met alle bijbehorende groeipijnen. De corporate bond-markt is in deze landen samen nu wel groter dan de highyieldmarkt in de VS, om het even in perspectief te plaatsen.”

Alles gelinkt

En ook het portefeuillebeheer is verder ontwikkeld. “Bij Henderson benaderen we alle creditmarkten op een fundamentele manier en horen fondsmanagers bij een wereldwijd opererend team. Opkomende markten zitten namelijk niet in een vacuüm. Wat er in andere landen en beleggingscategorieën gebeurt is van invloed op onze portefeuille. Wij weten bijvoorbeeld ook hoe Amerikaanse high yields het doen,” vertelt Drew.

“Zo’n tweederde van de bedrijfsobligatiemarkt in opkomende landen is investment grade met meer volatiliteit, maar met het rendementspotentieel van high yield. We gebruiken de macro-ontwikkelingen om onze beleggingen te timen, maar beoordelen van een onderneming door te kijken naar de debt en de equity-kant.”

Prima liquiditeit

De liquiditeit in schuld uit opkomende markten is goed. Lager dan vorig jaar, maar dat is volgens Drew in lijn met de rest van de markt. Dat komt volgens hem omdat er in deze regio’s meer verschillende soorten beleggers actief zijn. In Azië zijn dat grote beleggers zoals pensioenfondsen en private banks, maar ook particulieren.

“Er is altijd wel een groep die koop- of verkoopinteresse heeft in deze producten, dus er is veel handel. Het aanbod is ook veel diverser dan bijvoorbeeld voor Amerikaanse highyieldobligaties.”

Wat betreft de duration van de portefeuille van Drew, die is neutraal ten opzichte van de duration van de benchmark. “Al is die duration wel langer geworden in de afgelopen tien jaar. Dat komt omdat er meer investment grade-obligaties in de index zitten nu. Maar een kortere duration is ook niet altijd een pluspunt. Dan moet je oppassen dat je wel op het goede moment van de cylcus instapt.”

Onterecht bearish

China, dat land ziet Drew alleen maar groeien als het gaat om uitgiften van nieuwe bedrijfsobligaties. “Bijna 20% van de nieuwe bedrijfsobligaties komt uit China en dat zal oplopen naar 40% op korte termijn. Positief is dat die nieuwe obligaties bijna allemaal in dollars worden uitgegeven."

"En dat beleggers nu kunnen kiezen uit meer soorten bedrijven om schuld van te financieren. In het verleden was de keus vastgoed, infrastructuur of mijnen. En die bedrijven hebben het niet allemaal goed gedaan de afgelopen tijd.” 

Dat de groei van China afneemt en dat sommige beleggers nu een bearish standpunt innemen tegenover China is volgens Drew onterecht. “Er zijn zoveel kansen in China momenteel, alleen hangt het helemaal af van welke bedrijven beleggers obligaties bezitten. Banken en strategische bedrijven waar de staat ook eigenaar is, kunnen interessant zijn, net als vastgoedbedrijven die panden hebben in grote steden. De overheid heeft het voor vastgoedontwikkelaars bijvoorbeeld makkelijker gemaakt om in China dollarobligaties uit te schrijven. Voorheen kon dat alleen offshore.”

Uit de kolen

Waar Drew vooral ver weg van blijft zijn Chinese kolenmijnen. Maar ook in het Midden-Oosten is het fonds onderwogen. Vanwege de onrust en de lage olieprijs vooral. En Drew verwacht ook dat ondernemingen aldaar verder in de problemen kunnen raken daar.

“Het is een kwestie van wennen aan de lage olieprijs en balansen opschonen. We blijven erg selectief wat betreft dit deel van de wereld.” Als bijzonder interessepunt noemt Drew tot slot Afrika.

Ook daar zitten de nodige bedrijven in de problemen door de lage olieprijs en onrusten, maar op zo’n groot continent zijn er ook interessante obligaties te vinden. Met name obligaties die een IMF- of Wereldbank-garantie hebben. “De uitgifte van corporate bonds in Afrika groeit en er is genoeg vraag naar. Wij houden onze ogen open voor interessante investment grade-obligaties aldaar.”

Fondsfeiten Henderson Horizon Emerging Market Corporate Bond Fund*

 • Fondsmanager: Steve Drew
 • ISIN: LU1120394736
 • Oprichtingsdatum fonds: 5 november 2014
 • Basisvaluta: dollar
 • Benchmark: JP Morgan Corporate Emerging Market Bond Index (CEMBI) Broad Diversified
 • Minimale belegging: 2500 dollar
 • Fundsgrootte: 62,45 miljoen dollar
 • Beheerfee: (voor fondsklasse A2) 1%
 • Rendement 1 jaar: 3,89%

Top-10 landen

 •  China 19,5%
 •  Filippijnen 13,5%
 •  Brazilië 9,6%
 •  Mexico 7,3%
 •  Rusland 6,8%
 •  Indonesië 3,7%
 •  Chili 3,3%
 •  Israël 3,0%
 •  Turkije 2,6%
 •  Jamaica 2,5%

*data per 31 oktober 2015


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie