Nieuws

Voorzichtig met een Grieks randje

Hedgefonds Wincap prikkelt de beleggersfantasie met hun outlook. Koop Griekse aandelen en zorg voor exposure Hongkong dollar.

Het Haagse Wincap Investment management prikkelt de fantasie met een eigenzinnige outlook van het aankomende beursjaar. 

De managers van dit hedgefonds, die geloven in het kopen van goedkope aandelen én in het shorten van dure aandelen, hebben de portefeuille mede ingericht om te profiteren van de volgende vier scenario's.

1. De defensieve belegger verliest 15%

Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank hebben door hun enorme obligatie-aankopen voor historisch lage rentes gezorgd. De gekte op de obligatiemarkt kent volgens de fondsmanagers van het Wincap Fund geen grenzen.

"De Duitse 10-jaars staatsobligatie staat vrijwel op 0%. Dit is rendementsloos risicolopen. Een kleine stijging van de rente zorgt voor een daling van de prijs van obligaties van 10% tot 20%. Dit zal leiden tot een daling van de aandelenmarkten, omdat obligatiebeleggers die gedwongen werden om in aandelen te beleggen zullen terugkeren in de obligatiemarkt. Zij moeten dan wel eerst hun aandelen verkopen."

Advies: Wees zeer voorzichtig met aandelen en obligaties, switch naar cash en hedgefunds, die ook een positief rendement kunnen boeken als de beurs daalt. Eventueel kunnen er put-opties op de S&P500 en de bundfuture worden gekocht als dekking van aandelenexposure.

2. Griekse beurs grootste stijger 

"De aandelen op de Griekse beurs zijn goedkoop en kunnen enorm in waarde stijgen als de Griekse economie zich enigszins normaliseert."  Het Wincap Fund kijkt met name naar de volgende aandelen:

  • Eurobank: "Deze maand werd Eurobank geherkapitaliseerd en door de ECB als veilig gekwalificeerd, ook onder enorme shockscenario's."

  • Fourlis: "Dit bedrijf heeft het franchiserecht om IKEA's en Intersportwinkels in Griekenland en Oost-Europa uit te baten. De consumentenbestedingen in Griekenland zijn 70% lager dan in 2007. Dit aandeel is kan bij een verdere verslechtering van de Griekse economie naar nul, maar bij een licht aantrekkende economie vervijfvoudigen." 

  • Opap: "Het staatsloterijbedrijf van Griekenland met een monopolie tot 2030 heeft fantastische winstmarges en is recessiebestendig gebleken. Dit aandeel noteert op de helft van haar werkelijk economische waarde."

  • Follyfolly: "Duty free-winkel met prachtige marges. Het aandeel is te koop op zes maal de winst en is 50% ondergewaardeerd ten opzichte van zijn werkelijk economische waarde."

Het Wincap Fund heeft posities in sommige van deze aandelen en is van plan om de komende maanden bij te kopen.

3. Herfinancieringen in grondstoffensector

De managers van het Wincap Fund verwachten dat grondstofgerelateerde bedrijven in 2016 door de steeds verder dalende grondstoffenprijzen hun balansen moeten versterken. "Als deze herfinancieringen slagen, dan biedt dat volgens hen kansen om niet alleen goedkope maar ook weer veilige aandelen te kunnen kopen."

Wincap over Shell: "Shell heeft (helaas net voor de daling van de olieprijs) een prachtige overname kunnen doen (BG Group) waardoor de toekomst is gewaarborgd, want gas gaat het beter doen dan olie. Als ondernemers vinden wij het jammer dat Shell  blijft vasthouden aan het dividend, terwijl nu juist in deze grondstoffencrisis anti-cyclisch zou moeten worden geïnvesteerd. Mocht Shell het dividend niet meer betalen, dan zal het aandeel hard dalen omdat de meeste particuliere beleggers het zullen verkopen. Dat is waarschijnlijk het moment om toe te slaan."

4. Einde peg tussen Hongkong dollar en dollar

Op in 1983 werd de Hongkong dollar gekoppeld aan de dollar met een ratio 7,8 van Hongkong dollar voor een dollar. Inmiddels is er volgens Wincap veel veranderd.

"Hongkong heeft slechts 30% van zijn bbp aan schuld, de VS meer dan 100%. Hongkong heeft een budgetsurplus en de Big Mac-index ziet de Hongkong dollar bijna 50% ondergewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het IMF neemt de yuan op in het SDR-mandje per oktober 2016. Hierdoor krijgt de yuan een nog internationaler karakter en staat er weinig in de weg om de peg tussen de Hongkong dollar en de dollar eraf te halen."

Wincap: "Beleggers zouden een deel van hun exposure in dollars kunnen omzetten naar Hongkong dollars om van dit event te profiteren.

Het Wincap Fund bestaat inmiddels 3 jaar en aandeelhouders hebben gelet op de rendementen weinig reden tot klagen. Er zijn hedgefondsen die het slechter hebben gedaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's