Nieuws

De waanzinnige outlook van Steen

Hoofdeconoom Steen Jacobsen van Saxo bank is door met zijn tien waanzinnige voorspellingen van 2016.

Terwijl beleggingshuizen er alles aan doen om in hun outlooks zo veel mogelijk op elkaar te lijken, is er een asset manager uit Denemarken die elk jaar weer een origineel lijstje presenteert van tien onwaarschijnlijke, maar wel degelijk mogelijke ontwikkelingen die het financiële landschap op hun kop kunnen zetten.

Verantwoordelijk voor deze tegendraadse outragious predictions is Steen Jacobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank.  “Het tijdperk van verlammende denkmodellen, die het beleid als antwoord op de crisis hebben gedomineerd, is bijna ten einde. Kwantitatieve versoepeling (QE) en andere manieren van interventie hebben gefaald. China transformeert en geopolitieke spanningen zijn nog steeds zeer complex. De marginale kosten van geld nemen toe, alsmede de volatiliteit en onzekerheid.”

Daar gaan we dan:

1. Euro-dollar naar 1,23
"Europa heeft een enorm overschot op de lopende rekening en de zwakkere inflatie zou, volgens macro-economische logica, een sterkere munt moeten betekenen en niet een zwakkere"

2. Russische roebel stijgt 20%
"Tegen het einde van 2016 zal een stijgende vraag naar olie en het ongepast trage tempo van renteverhoging door de Fed leiden tot een stijging van de Russische roebel met 20% stijgen ten opzichte van het dollar/euro-mandje."

3. Internetcrash 2.0
"De eenhoorns van Silicon Valley worden met beide benen op de grond gezet. Silicon Valley in 2016 doet denken aan 2000, met meer start-ups die de stap naar winstgevendheid en levensvatbare business-modellen vertragen, ten koste van meer gebruikers en het verkrijgen van kritieke massa."

4. Brazilië leidt herstel opkomende markten
"De export van opkomende markten wordt geholpen door de goedkoop geworden lokale valuta’s. Het resultaat: aandelen uit opkomende landen beleven in 2016 een fantastisch jaar. Ze presteren beter dan obligaties en andere aandelen. Brazilië leidt de dans. Investeringen voor de Olympische Spelen en gematigde hervormingen zullen het sentiment in Brazilië doen omkeren." 

5. Democraten heroveren het Congres
"De Republikeinse partij is ernstig verzwakt als de interne strijd om de toekomstige koers een hoogtepunt bereikt. Dit leidt tot een spectaculaire overwinning van de Democratische partij, die met een succesvolle Laat-je-stem-horen - campagne de jongere generatie (millennials, generatie Y), gefrustreerd door de politieke impasse en de slechte baanperspectieven van de afgelopen acht jaar, massaal laat opdraven."

6. Olie naar 100 dollar
"De olieprijs daalt eerst verder naar het laagste niveau sinds 2009 waardoor het ongemakkelijke gevoel over de strategie van OPEC groeit, zowel onder de zwakkere als rijkere leden van het kartel. Hierdoor besluit de OPEC eindelijk met een neerwaartse aanpassing van de output. De prijs begint hierdoor snel te herstellen, extra geholpen door beleggers die long gaan."

7. Zilver breekt zijn gouden boeien 
"In 2016 zal het vertrouwen in zilver herstellen. De politieke wil om koolstofuitstoot te verminderen, zal de vraag naar dit metaal vergroten, gezien het gebruik in zonnecellen. Hierdoor zal zilver met 33% stijgen en laat het de andere metalen achter zich."

8. Fed haalt bedrijfsobligaties onderuit
"Eind 2016 zal Fed-baas Janet Yellen een ‘hawkish’ route inslaan met een serie van agressieve renteverhogingen, die tot een enorme uitverkoop van obligaties zal leiden."

9. El Niño wakkert inflatiegolf aan
"El Niño zal volgend jaar voor ernstige droogtes zorgen in grote delen van Zuidoost-Azië en Australië. Lagere landbouwopbrengsten zullen het aanbod verminderen in een periode waarin de vraag nog steeds toeneemt. Het resultaat is een 40% toename van de Bloomberg Agriculture Spot Index en de daaraan gekoppelde inflatoire druk"

10 Ongelijkheid lacht het laatste
"En dat gaat ten koste van de fabrikanten van luxe-goederen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Impact beleggen